Belföld

A nyugat nem tudja lassítani az iráni atomprogramot

Az iráni elnök csütörtöki kijelentése szerint az „arrogáns” nyugati hatalmak által bevezetett büntetőintézkedések nem lassítják az ország nukleáris programját.

Mahmúd Ahmadinezsád szavai ellentmondanak az iráni atomenergia-ügynökség vezetője előző napi nyilatkozatának, ő ugyanis azt mondta: „Azt nem állíthatjuk, hogy az intézkedéseknek semmi hatásuk nem lesz. A szankciók Irán nukleáris tevékenységét veszik célba, és talán lassítják is majd a munkát, de bizonyosan nem állítják le teljesen a tevékenységet.”

Az Amerikai Egyesült Államok, Európa és az ENSZ is vezetett be szankciókat a vitatott iráni atomprogram, illetve a vele kapcsolatos teheráni hajthatatlanság miatt.

Irán továbbra is azt állítja, hogy csak villamos energia termelésére használja az erőműveit, és visszautasítja a nyugati vádakat, miszerint atombombát szeretne építeni.

„Iránnak nincs szüksége atombombára… Sőt, semmiféle bombára nincs szükségünk, hogy harcoljunk az arrogáns hatalmak ellen” – jelentette ki a nigériai fővárosban, Abujában Ahmadinezsád.

„Szeretném önöket biztosítani arról, hogy még ha a világ összes papírját is az országunk elleni megszorítások lejegyzésére használják, az mit sem fog változtatni a mi atomenergia-programunkon.” – mondta az iráni elnök nigériai látogatásakor civil és vallási szervezetek képviselőinek.

Ahmadezsinád a Fejlődő Nyolcak találkozójára érkezett Nigériába. A D8 egy túlnyomó többségében iszlám fejlődő országokból álló tömörülés, amely az államok közötti kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzésén fáradozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik