Belföld

Schmitt csapatjátékos – de nem lehet az

Az államfőn múlik néhány független intézmény vezetőjének kinevezése.

A hazai és külföldi sajtó különböző előjellel, de egyaránt úgy ítéli meg, hogy Schmitt Pállal olyan elnök kerül a Sándor-palotába, aki gyakorlatilag – mint egykori sportember – mindenben segíti a csapatát. Ezt voltaképpen a jelölt is elismerte, amikor a Fidesz-frakció előtt ismertette terveit.

Ugyanakkor az alkotmány ezt nem teszi lehetővé. Erre utalt már több politikai elemző is, amikor úgy vélte, a hatalommegosztás elvei alapján Schmitt Pál alkalmatlan a posztra, mert az igazán jó államfő olyan autonóm személyiség, akit még támogatói sem mozgathatnak könnyedén.

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök az Országgyűlés által elfogadott törvények tekintetében élhet a politikai és az alkotmányos vétó eszközével, továbbá egyes kormányfüggetlen állami posztok betöltése is az ő kinevezésén múlik.

Tölgyessy Péter a minap a közrádióban azt mondta, a jelölés eleve utalhat arra, hogy alaposan átalakul a közjogi rendszer, megerősödik az államfő: ez megfelel a jó és igazságos vezetőben, és nem a hatalom-megosztásban bizó magyarok államszocializmusból hozott ösztöneinek.

Ha az elnöki berendezkedés felé viszik az állam szerkezetét, akkor ismét fontossá válik Schmitt Pál személyisége. Sokak szerint árulkodó volt, hogy a kormányfő maga mondta: olyan embert javasolt, akit a következő néhány év munkájának szempontjából a legalkalmasabbnak ítélt.

Orbán Viktor szavaira sokan azért kapták fel a fejüket, mert a Fideszben is régóta rebesgetik, hogy Schmitt Pál valójában Orbán Viktornak készíti elő a helyet akkorra, amikor az államfő jogköreit már sikerül jelentősen kiterjeszteni.

Addig is, a mostani helyzetben – a Fidesz szempontjából – sokan azért is kedvezőnek tartanak egy Sólyom Lászlónál kevésbé autonóm személyiséget, mert az új államfő megválasztása után egyszerűbb lesz például elmozdítani akár a jegybank elnökét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik