Belföld

Milliárdos kárt okozott az eső

A szántóterületeken 550-600 millió forintos, a gyepterületen 500 millió forintos, az állatállományban 30-40 milliós veszteséget okozott Nógrád megyében az ár- és belvíz.

Döbrei Tamás, a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának hatósági osztályvezetője arról is beszámolt, hogy a májusi árvíz után a mezőgazdasági művelés alatt álló terület közel fele került víz alá.

Az árvíz 7 ezer hektárt érintett, ennek nagy része gyep, ahol a szénatermés teljes egészében tönkrement. Ugyanekkora területet borított belvíz, ebből közel 5 ezer hektár szántó, a többi gyep.

A szántókon az őszi és a tavaszi vetés is károsodott, a kalászosok mellett kiesés lesz őszi káposztarepcéből, repcéből, napraforgóból, kukoricából, olajtökből is. Azonban a terméskiesés nagyságát még nem lehet megítélni – mondta az osztályvezető.

A szakember közölte: Nógrád megye állattenyésztésében a szarvasmarha és a juhágazat a meghatározó és az esőzések 4 ezer állatot érintettek. Őket nem lehetett legeltetni, így sokuk fizikailag is leromlott, ezért a következő év produktuma is gyengébb lesz.

“A természeti katasztrófa miatt a gazdák tartalékai kimerülnek, nem tudják, milyen források állnak majd rendelkezésre kormányzati kárenyhítésben, a banki kedvezményes hitelnek kicsi a valószínűsége, ugyanakkor a kereskedelem ilyenkor úgy reagál, hogy megpróbálja lenyomni a felvásárlási árakat” – hívta fel a figyelmet Döbrei Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik