Belföld

“Becsületbeli ügy” a 2006-os rendőri brutalitás feltárása

Balsai csapata mindenbe betekinthet majd, ezért világították át.

Balsai István munkája végén javaslatot tesz a szakmai, polgári-, büntetőjogi felelősség megállapítására. A miniszterelnöki megbízott nemcsak az október 23-i rendőri fellépést vizsgálja, hanem az előzményeket, így a szeptemberi tv-ostromot is.

Mint mondta: egy miniszterelnöki rendelet pontosítja majd felhatalmazását. Miniszterelnöki megbízottként jogosult lesz betekinteni titkosított, nemzetbiztonsági szempontból minősített iratba, dokumentumba. Ez a felhatalmazás kiterjed a munkatársaira is – tette hozzá.

A vizsgálódás akkor kezdődik majd, ha a munkafeltételek rendelkezésre állnak, akár napokon belül kezdődhet a munka – közölte. A megbízás eseti, addig tart, amíg a vizsgálat le nem zárul, a vonatkozó törvény hat hónapra ad lehetőséget, de ez esetenként hosszabbítható.

A fideszes politikus szerint külön kell vizsgálni a jogi, politikai, erkölcsi felelősséget, és várhatóan lesznek olyan büntetőjogi megállapítások, amelyek miatt eljárást kell indítani, de ezekkel kapcsolatban nem kívánt jóslásokba bocsátkozni.

Balsai nem kívánt érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy ez lesz-e az az ügy, amely miatt Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát fel kell függeszteni. Mint mondta: egyelőre nem tudni, hogy mi volt az ex-miniszterelnöknek szerepe az október 23-i eseményekben.

Munkatársairól azt mondta: számlaképes ügyvédek lesznek, akik különféle jogvédő szervek munkájában vesznek részt, és akár a tárgyalóteremből is ismerik az ügyeket; lojálisak, érdekeltek az eset tisztázása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik