Belföld

A pálinka-társadalom egyeztetne a kormánnyal

A törvényben kijelölt testület többet szeretne tudni Orbán Viktor terveiről.

Egyeztetést kezdeményez a kormánnyal a Pálinka Nemzeti Tanács (Pálinkatanács) a szabad gyümölcspárlat-készítés jogának visszaállításáról. Piros László, a Pálinkatanács alelnöke azt mondta: számukra a legfontosabb a pálinka eredetének a védelme.

A testület szeretne többet tudni az Orbán Viktor által minap bejelentett elképzelésről, hiszen a feltételeket az állam szabja meg, mivel állami monopóliumról van szó. A Pálinkatanács nem ellenzi a főzés szabályainak könnyítését, de úgy véli, versenysemleges szabályozás kellene.

Személy szerint a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke úgy értelmezi a miniszterelnöki javaslatot, hogy otthon valamennyi gazdálkodó megfelelő és ellenőrzött feltételek mellett állíthat elő saját gyümölcsből pálinkát, ha ennek feltételeit megteremtette.

A pálinka nemzeti tanács önmagát egyébként a “pálinka-társadalom” országos szakmai egyeztető fórumaként határozza meg, a jogszabály szerint javaslatokat kell készítenie a Kormánynak a pálinkát érintő kérdésekben. Létrehozásáról szakmai javaslatra a Pálinkatörvény rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik