Belföld

Végkielégítések versenye az idővel

A munkajogász szerint lehet olyan kiskapu, amely biztosítja a milliós lelépést.

A tervek szerint 98 százalékkal adózna a végkielégítés két hónapon felüli összege a közszféra dolgozóinál. A közrádiónak egy munkajogász azt mondta, nagyon fontos, mikortól lép hatályba az erről szóló jogszabály.

Viszló László szerint arra ugyanis nem alkalmazható a szigor, akivel előbb közölték az elküldését, mint ahogy a jogszabály-módosítás hatályba lép. Tehát, ha valaki most megkapja írásban a felmondását, akkor sem kell 98 százalékos adót fizetnie, ha hónapok múlva, a törvény életbe lépése után kapja meg a pénzt.

Persze kétharmados többséggel megoldható, hogy a törvény hatályba lépése előtt eldöntött és kifizetett végkielégítéseket is megadóztatja a kormány, bár visszamenő hatállyal megszorító rendelkezést nem illik hatályba léptetni. Alkotmánymódosítással ugyanakkor ezt is meg lehet oldani, vannak erre jogi technikák.

Viszló László szerint az eddig elhangzott részletek alapján kiskaput jelenthet, ha valaki közös megegyezéssel távozik. Vagyis, ha a munkavállaló megegyezik a munkáltatójával a távozás részleteiben, a munkajogász szerint továbbra is előfordulhatnak akár milliós, tízmilliós lelépési összegek is a közszférában – 98 százalékos adózás nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik