Belföld

Bepanaszolták a Fideszt Sólyomnál

Kétharmados parlamenti többségének birtokában a Fidesz-KDNP arra készül, hogy már az őszi önkormányzati választások előtt, törvénymódosításokkal döntse el a majdani voksolás eredményét - olvasható Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének Sólyom László köztársasági elnökhöz címzett, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyílt levelében.

Sorozatban terjesztik be azokat a törvénymódosításokra vonatkozó javaslatokat, amelyek a jelenlegi feltételek megváltoztatásával, úgy alakítják át a választás szabályait, hogy azok a legerősebb pártnak kedvezzenek – folytatódik a levél.

Jelen helyzetben egyedül a köztársasági elnöknek van olyan hatásköre – előzetes alkotmánybírósági normakontroll kérése –, amely megfékezheti a hatalom kizárólagos birtoklására törekvő törvényalkotást.

Kezdetben úgy tűnt, hogy csak az önkormányzatok létszámának ésszerű csökkentése lesz a cél, és ezzel a politikai erők, valamint a közvélemény is egyetértett. Időközben a parlamenti többséget adó Fidesz-KDNP újabb javaslatokkal állt elő.

Bevezetnék például, hogy a testületekbe kívülről delegált, a választásokon nem induló személyeket lehessen alpolgármesterré választani a polgármester javaslata alapján. Különösen aggályos, hogy a tervezet nem tartalmaz felső korlátot, vagyis akár tucatnyi alpolgármestere is lehet egy-egy önkormányzatnak.

Ennél jóval aggályosabb, hogy a jelenlegi hetvenkettőről hatvan naposra csökkenhet az önkormányzati választások kampánya, de az ajánlószelvények gyűjtésére szánt idő is radikálisan, 9 napra redukálódna, ami Kósa Lajos Fideszes politikus szerint nehézségeket ugyan eredményezhet a jelölő szervezeteknek, illetve jelölteknek, de a “kellő társadalmi beágyazottsággal” rendelkező szervezeteknek semmiképpen sem okozhat gondot. Mindez a parlamenti vitában hangzott el, kételyt sem hagyva a felől, mi az előterjesztők szándéka.

A tízezer főnél nagyobb lélekszámú településeken, úgy alakítanák át a kompenzációs mandátumok kiosztását, hogy ez által teljesen aránytalanná válna az eddigi rendszer. Adott esetben, 30-50 % közötti körzetenkénti eredménnyel is 70% feletti többségre tehet szert egy jelölő szervezet. Ezt egyfelől a listás képviselői helyek drasztikus csökkentésével, másfelől azzal a meghökkentő javaslattal érnék el, hogy nemcsak a mandátumot nem eredményező szavazatok alapján osztanák a listás helyeket, hanem ott is keletkezne töredék szavazat, ahol a leadott szavazatok több mint felét megkapja egy jelölt.

Mindez súlyosan sértené a „mindenki szavazata azonos értékű” elvet, hiszen a győztesre voksolók szavazatai kétszer hasznosulnának, mely tény alkotmányossági aggályokat is felvet. Teljesen nyilvánvaló, hogy ezek a módosítások kizárólag a nagy pártoknak kedveznek – olvasható a polgármester nyílt levelében. Ezen belül is – jelenleg – főleg a Fidesz-KDNP-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik