Belföld

Gyurcsány egyelőre nem vállal vezető szerepet

Gyurcsány Ferenc „a politikailag belátható jövőben”, vagyis a következő egy-két évben nem vállal formális vezető szerepet az MSZP-ben.

A volt miniszterelnök-pártelnök az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este elmondta: nagyjából harminc másodpercig elgondolkodott azon, hogy egy időre visszavonul, akár külföldön dolgozva, de nem akarta ezt.

Nem kaland volt számomra a magyar politika – fogalmazott, hozzátéve: nem megy el az országból és nem adja fel a küzdelmeit.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint a politikában a népszerűség „jön, meg megy”. Normálisan, kulturáltan, de határozottan képviselem, amiben hiszek – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még valaha az MSZP elnöke, azt válaszolta: ezt inkább nem hiszi, mint hiszi. Én ma több esélyt adok annak, hogy nem leszek első számú vezető sem pártban, sem kormányban, mint hogy igen – mondta.

Szavai szerint ma végtelenül hiányzik belőle az erre vonatkozó ambíció. Úgy fogalmazott: ahhoz, hogy valaki napi húsz órában minden sejtjével éljen, lobogjon és ezt csinálja, ahhoz pokoli belső erő kell. Ma a tűz helyett inkább erős felelősségérzet van bennem – közölte a szocialista politikus.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, arra nem tudna válaszolni, hogy mi lesz mondjuk három év múlva, de „nem horkan fel benne az irigység vagy a revánsvágy”, amikor a mostani kormányfőt nézi a parlamentben. Nem értek vele egyet nagyon sok dologban, de ő a miniszterelnök, mert őt választották – fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy ősztől nagyobb fordulatszámmal működik majd a Táncsics Alapítvány.

Beszámolt arról: építik a progresszív baloldal intellektuális, kulturális, szellemi hátterét és segítik azokat a szakmai, politikai közösségeket, amelyek a progresszív balliberális identitás alapján jönnek létre az országban. Legyen egy erős, baloldali szocialista párt, amelyik a mainál jobban érti, hogy mi dolga a világban – hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, hosszú és nehéz folyamat lesz rendbe tenni az MSZP-t, mert a rövidebb úthoz a párton belül nincs elég szellemi, intellektuális, politikai és emberi erőforrás.

Mint mondta, nem lehet kizárni, hogy a párt nem tudja megőrizni az egységét, de arra kell törekedni, hogy együtt maradjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik