Belföld

Lelassult a nyomozás az UD Zrt. ügyében

Hallgatnak a hatóságok a szeptemberben néhány nap alatt országos botránnyá dagadt megfigyelési ügyben; a rendőrség az UD Vagyonvédelmi Zrt.-től lefoglalt szervereken tárolt információk feldolgozására vár - írja szombati számában a Népszabadság.

Három hónappal a rendőrségi nyomozás megindítása után még mindig homály fedi, hogyan, milyen céllal, kinek a megbízásából “támadta meg” (ha megtámadta egyáltalán) a kormányzati gerinchálózatot és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szerverét a volt titkosszolgálati vezetők által 20 millió forintos alaptőkével alapított UD Vagyonvédelmi Zrt. Azt sem lehet tudni, mikor, hogyan és miért telepített kémprogramot (már ha telepített) a cég szerverére, s ha igen, kik és milyen információkhoz jutottak a kémszoftver lelepleződéséig.

A lap emlékeztet: az NBH államtitoksértés, magántitok jogosulatlan megismerése, lőfegyverrel visszaélés, valamint számítástechnikai rendszerek elleni bűncselekmény gyanújával tett feljelentése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szeptemberben házkutatást tartott az UD Zrt. központjában, telephelyein, illetve vezetői otthonában. Két nappal az UD Zrt.-nél tartott házkutatás után Dávid Ibolya MDF-elnök tájékoztatót tartott egy ellene irányuló megfigyelési ügyről, amelyben szintén volt szerepe az UD Zrt.-nek.

Az ügynek annak ellenére sincsenek gyanúsítottjai még ma sem, hogy az NBH név szerint jelentette fel az UD Zrt. két tulajdonosát és további két vezető munkatársát – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik