Belföld

Eltiltották hivatásától Geréb Ágnest

admin
admin

2007. 10. 26. 13:01

A foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott határozatában Geréb Ágnest, az otthonszülést pártoló orvost.

Geréb Ágnes ellen az volt a vád, hogy megsértette a foglalkozási szabályokat egy 2000 márciusában lezajlott otthonszülésnél, ahol szakorvosi segítséget nyújtott. A vád alól az első fokon eljáró bíróság felmentette, a másodfokon ítélkezi viszont bűnösnek mondta ki. A jog szerint ha a két bíróság ellentétes ítéletet hoz, lehetőség van a harmadfokú tárgyalásra, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla folytatott le pénteken – írja a távirati iroda.

A bíróság jogerős végzésében helybenhagyta a másodfokon született ítéletet, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a vádlottat.

A bíróság kimondta: az orvosi tevékenységnek megvannak a szakmai szabályai, amelyeket többek között a protokollok foglalnak össze. Ezek leírják az orvos által követendő eljárásokat, és a szülési protokoll vonatkozott Geréb Ágnesre is, amikor a szülés levezetésére vállalkozott.

Az ítélőtábla úgy ítélte meg, Geréb Ágnes nem fordított kellő figyelmet a szülés után az anyára és az újszülöttre. Emellett a szakmai szabályokkal ellentétben 20 perc helyett egy órát várt a méhlepény leválására, nem vágta el időben a köldökzsinórt és elmaradt az úgynevezett Apgar-féle szondázás.

Az orvosnő korábban azt állította, tudatosan nem tisztította meg a gyermek orrnyílását és garatját, mert nem tartotta szükségesnek. A bíróság szerint tehát a vádlott tudatosan nem tett eleget a szakmai szabályoknak, több foglalkozási szabályt megszegett és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a csecsemőt.

Czine Ágnes, a tanács elnöke az ítélet indoklásában hangsúlyozta: a pernek nem tárgya az otthonszülés helyessége, felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a szülész-nőgyógyásznak minden körülmények között be kell tartania a szakmai szabályokat.

Mi nyújt biztonságot igazán?

Legutóbb akkor került a figyelem középpontjába az otthonszülés, amikor október elején egy kisgyermek az otthoni komplikáció nyomán kórházba került, de életét már nem tudták megmenteni. Az esetről a szakma véleménye egyértelmű volt: sajnos a kórházi szülés sem végződött volna másként.

A kórházi szülés pártolói szerint az orvosi szakértelem és a megfelelő technológiai felkészültség szól a kórházi szülés mellett, míg az otthonszülés pártolói az anya biztonságérzetével, a szülésznők felkészültségével, komplikáció esetén a kórházba szállítás lehetőségével és az anya személyiségi jogaival érvelnek.

Az októberi eset nyomán a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium az otthonszülés feltételeinek szigorítását javasolja a szaktárcának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.