Belföld

Rendkívüli ülést tart a házbizottság

A Parlamentben a Fidesz és a KDNP kezdeményezésére vitanapot tartanak a keddi parlamenti ülésnapon az október 23-án történtekről.

A két ellenzéki párt az október 23-i események kialakulásának okairól és a kormány felelősségének megvitatásáról címmel vitanapot kezdeményezett. A házbizottság rendkívüli ülése zárt ajtók mögött 8.45-kor kezdődött a Parlamentben. Az ülésen a Fideszt Répássy Róbert frakcióigazgató és Lezsák Sándor parlamenti alelnök, a KDNP-t Rubovszky György frakcióvezető-helyettes, az MSZP-t Göndör István frakcióvezető-helyettes, az SZDSZ-t Pető Iván ügyvivő, az MDF-et pedig Herényi Károly frakcióvezető képviseli.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a vitanap célja az október 23-án történtek tisztázása, az igazság kiderítése és a felelősség megállapítása, mert álláspontjuk szerint az elmúlt 16 évben hasonló eseményekre nem volt példa, megmagyarázhatatlan módon gyermekeket, békésen demonstráló fiatalokat, időseket ért rendőri erőszak.

Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese elmondta: a Fidesz és a KDNP ragaszkodik ahhoz, hogy 13 órától kezdődő ülésnapon tartsa meg a Ház a vitanapot. A politikus ugyanakkor arról nem akart beszélni, hogy a házbizottság ülésén az MSZP és az SZDSZ milyen álláspontot képviselt ezzel kapcsolatban, mert – mint mondta – a frakciók megállapodtak abban, hogy az ülés folytatásáig nem nyilatkoznak az ügyről.

Egy órakor folytatódott az Országgyűlés házbizottságának az ülése, miközben kezdetét vette a plenáris ülés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik