Belföld

Szándéknyilatkozat a Táncsics-börtön visszaadásáról

Fél éven belül magyar tulajdonba kerül a Budai Várban található, jelenleg amerikai kézben lévő épületegyüttes, ami a Táncsics-börtönt is magába foglalja. Erről írt alá szándéknyilatkozatot Göncz Kinga külügyminiszter és April Foley budapesti amerikai nagykövet pénteken.

A Táncsics-ház visszaadásáról szóló megállapodás aláírására – ami a korábbi magyar-amerikai dokumentumot módosítja – 2007. május 31. a határidő. A szándéknyilatkozat aláírását követően Göncz Kinga és April Foley elmondta: a megállapodás része lesz az ellentételezés is, amelynek keretében egy Szabadság téri ingatlan az Egyesült Államok tulajdonába kerül, várhatóan oda költöznek majd a Várból a jelenleg ott elhelyezett amerikai tengerészgyalogosok.

Az 1948-ban háborús jóvátételként az Egyesült Államok tulajdonába került várbeli ingatlan, egykori börtönépület – ahol 1848-ban Táncsics Mihály raboskodott – ügyének rendezése George Bush amerikai elnök júniusi budapesti látogatása nyomán gyorsult fel. Akkor vetődött fel, hogy nagylelkű gesztus lenne, ha az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója alkalmából a magyar állam visszakapná az ingatlanegyüttest.

Göncz Kinga és April Foley egyaránt cáfolta, hogy felmerült volna, hogy a magyar fél afganisztáni és iraki szerepvállalása kapcsán ingyen kaphassa vissza a Táncsics-házat. Az MTI információi szerint a várbeli épületegyüttes visszaadását egy komplex, többmilliárd forintos megállapodás-csomag teszi majd lehetővé, ennek részletein dolgoznak a következő fél évben a két ország szakértői, ingatlanszakértői.

Horváthné Fekszi Márta, a külügyi tárca államtitkára elmondta, az amerikai fél a tervek szerint nem kizárólag a budai várbeli épületegyüttest adja át a magyar államnak, hanem más, jelenleg amerikai tulajdonban lévő budapesti ingatlanokat is. Az amerikai tulajdonba kerülő, a Szabadság 10-11. szám alatt található épület az Egyesült Államok nagykövetségének szomszédságában van. Jelenleg az ÁPV Rt.-nek vannak ott osztályai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik