Belföld

Kultúra a Kossuth téren

Jóllehet 2-3 ezer ember szombaton estére is összeverődött a Parlament előtti téren, helyszíni tudósítónk beszámolója szerint semmi említésre méltó esemény nem történt. A résztvevők népdalokat énekeltek, és - többnyire - Petőfi verseit szavalták.

Tizennyolc óra után nem sokkal a szervezők bejelentették: a mára hirdetett zenés programok elmaradnak. Nem sikerült megszerezni a szükséges technikai hátteret – tudtuk meg Takács Andrástól.

Takács cáfolta Luka Dénestől korábban szerzett információnkat, amely szerint a zenei programok helyszíneként felállított “nagyszínpad” engedélyét visszavonták. A mára tervezett programok biztosan elmaradnak, de ennek oka, hogy nem sikerült beszerezni a szükséges technikai felszerelést – mondta.

Takács András szerint az emberek, akik a felszerelést kölcsönözték volna, félnek. Mások pénzt akartak kérni, mint ahogy több fellépő is. Pénz azonban nincs, a segítséget elfogadják, de fizetni nem tudnak – tette hozzá.


Szombat este:

A téren összegyűlt 2-3 ezer ember népdalokat énekel, és verseket szaval. Az egyik oldalon egy egészségügyi szakszervezet az ágazat nehézségeire hívja fel a figyelmet, a zöld könyvet lobogtatva. A tér másik oldalán mintegy 15-20 fő veszi körbe az égő mécsesekből kirakott Nagy-Magyarországot, azon belül gyergyák jelzik a trianoni határokat is.


A “kisszínpadon” fellépett Varga Miklós, aki két dalt énekelt el. Fél nyolckor lépett színpadra moldvai csángó népdalokkal a Szigony együttes.


Este 6 órakor mintegy 60-65 motoros indult el a Kossuth térről rendőri kísérettel a Bajcsy-Zsilinszky utca felé. Az egyik motoros munkatársunknak csak annyit árult el az útvonalról, hogy azt “azok tudják, akiknek tudniuk kell”. Szavai szerint azonban a Hősök terét mindenképpen érintik. A motorosok a regisztrációs adó változtatása ellen tiltakoznak. Este hét óra előtt visszatértek a térre, létszámuk mintegy 30 fővel bővült. Kijelentették: holnap 17 órakor újra megismétlik a felvonulást.


Szombat délután:


Lassan nő a tömeg kora délután a Kossuth téren, ahol továbbra is felvételről játszanak zenét: az EDDA, a Republic és a Queen dalai hallhatók. A szervezők új helyszínre telepítik át a technikát, ahogy ez sikerül, indul az élő program – tudta meg a helyszínen tartózkodó munkatársunk. A mai estén Rajcsi-Juhász Miklós, az Akela és a Szigony együttes, Makri Pál, valamint Soós András és zenekara szórakoztatja a közönséget.


A helyszínen tudósítónknak elmondták, hogy még változhat az Usztics Mátyás által összeállított program, mert több fellépő nem jön el, ha nincs a téren megfelelő számú közönség.


Vasárnap Fellép Sinkovits Vitay Tamás, Csabai János, Vaszlavik Gazember László, lesz visegrádi lovagi torna és tánc. Délután három órakor Dresch Mihály tart ökumenikus istentiszteletet. Este 19 órakor, a szavazóurnák lezárása után Molnár Tamás szól az egybegyűltekhez.

Szombat délelőtt:


Délelőtt idősebb Hegedűs Lóránt református püspök istentiszteletet celebrált, majd a résztvevők elénekelték a magyar és a székely Himnuszt. Luka Dénes munkatársunknak elmondta: két folkegyüttes és a Beatrice fog ma fellépni a színpadon, s az esti órákban több jelenlévőre számítanak.

Az árusok ma nem árulnak politikai felirató pólókat, de üdítő-, perec-, rétes és hotdog-árusok a helyszínen vannak. Többen fényképezkednek a színpad előtt, egy önkéntes pedig az ’56-os emlékművet tisztította meg. A Kossuth téren van a BBC közvetítőbusza és az osztrák Eurovision. Tudósítónk szerint ma is erős a rendőri jelenlét, a Zoltán utcában két rendőrségi busz is parkol.


Péntek este:

A Kossuth téren péntek este 23 óráig tartottak a politikai felszólalások, utána elkezdődött a kulturális program. A politikai tartartalmú transzparensek nagy részét már a nap folyamán eltávolították a kordonokról.

Balog Barna, a bizottság ügyvivője kora este arra is megkérte a tüntetőket, hogy éjféltől csavarják össze az Árpád-sávos zászlókat. Beszámolója szerint a rendőrséggel az a megállapodás született, hogy az önkormányzati választás miatti kampánycsend időszakában, tehát vasárnap 19 óráig, urnazárásig a magyar nemzeti lobogón kívül másfajta zászlók és jelképek nem lesznek a téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik