Belföld

Deutsche Telekom: a várakozások alatti volt az első negyedév

A Matáv anyavállalata, a Deutsche Telekom (DT) 2004 első negyedévében 2,4 százalékkal növelte működési eredményét, miután a mobil szolgáltatásokon elért eredményt lerontották az új fogyasztók bevonásával összefüggő terhek.

A T-Mobile International, a DT mobilegysége rekordmértéken növelte amerikai klienseinek a számát, ám a valutaárfolyam-hatások, illetve a cég német egységének egyszeri költségei miatt az eredmény az előrejelzések alsó határához közelített.

A DT csoport üzemi eredménye (EBIDTA) 4,585 milliárd eurót tett ki az előző negyedévi 4,476 milliárd euróval szemben, az árbevétel pedig 2,7 százalékkal 13,986 milliárd euróra nőtt az előző évi 13,618 milliárd euróról. Az elemzők az üzemi eredményt 4,62 milliárd euróra, a forgalmat 14,11 milliárdra prognosztizálták.

A DT árbevétel növekedése felülmúlta riválisainak, a France Telecomnak, vagy a Telecom Italianak forgalom bővülését, mivel a német konszern mobil egységének gyors növekedése révén ki tudta egyenlíteni a vonalas szolgáltatások forgalmában tapasztalt visszaesést.

A csoport adózott eredménye 80 százalékkal 169 millió euróra esett, jelentősen elmaradva a szakértői várakozásokban szereplő 435 millió eurós profittól. A visszaesés oka részben az adókedvezmények mérséklődése, illetve a DT által is finanszírozott német útadó rendszer bevezetésének késlekedése volt. ( Ez utóbbi egymagában 442 millió euróval csökkentette a konszern eredményét.)

A T-Mobile amerikai egysége 1,2 millió új előfizetőt szerzett és üzemi eredményét 10,8 százalékkal növelte, amivel jelentős mértékben járult hozzá a konszern növekedéséhez. Az euró dollárhoz képest történt drágulását figyelmen kívül hagyva a növekedés 16 százalékos lett volna. Ezzel szemben a vezetékes szolgáltatást nyújtó T-Com működési eredménye 1,2 százalékkal csökkent a német gazdaság gyengesége, az olcsó konkurensek versenye és az díjcsökkentő szabályozások miatt.

A konszern fő célja az adósságok mérséklése volt tavaly. Miután befejeződött a vagyoneladásokat célzó program, az első negyedben az adósságok csak lassan, 2 milliárd euróval csökkentek tovább és 44,6 milliárd eurót tettek ki.

A DT megerősítette az idei évi 19,2 milliárd eurós működési eredményre vonatkozó előrejelzését, ezen belül a T-Mobile EBITDA eredményét 7,8 milliárd euróra kívánja növelni a tavalyi 6,7 milliárdról a további amerikai bővülés révén, a T-Com eredményét pedig a múlt évi 10,4 milliárd euróról 10,7 milliárd euróra tervezi növelni.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik