Belföld

84 millárd lesz a márciusi hiány

Márciusban az államháztartás hiánya 84,2 milliárd forint lesz, az első negyedévi deficit a GDP 2,1 százalékát éri el pénzforgalmi alapon - tartalmazza a Pénzügyminisztérium prognózisa.

Márciusban az államháztartás hiánya 84,2 milliárd forint lesz, az első negyedévi deficit a GDP 2,1 százalékát éri el pénzforgalmi alapon -tartalmazza a Pénzügyminisztérium prognózisa, melyet szerdán tettek közzé. A múlt évi hiány a PM-számítások szerint elérte a GDP 5,9 százalékát a maastrichti egyenlegmutató (eredményszemlélet) szerint, ami az államháztartás pénzforgalmi hiányánál 0,2 százalékponttal magasabb.

Az idén az első félévben az államháztartás GDP-arányos hiánya pénzforgalmi szemléletben 4,9 százalék lesz a PM várakozása alapján. Terták Elemér, a pénzügyi tárca közigazgatási államtitkára sajtótájékoztatóján elmondta: idén az első két hónapban kedvezőbben alakulnak az államháztartási folyamatok, mint azt eredetileg a Pénzügyminisztérium várta.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – hiánya február végéig 341,3 milliárd forintot tett ki, ami az uniós módszertan szerint számított GDP-arányos éves szintű 4,6 százalékos deficit pénzforgalmi megfelelőjének 28,8 százalékát teszi ki. A központi költségvetés idei első kéthavi egyenlege 246,7 milliárd forint hiányt, a társadalombiztosítási alapok első kéthavi deficitje 115,3 milliárd forintot ér el, míg az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 20,7 milliárd forint többletet mutatott. Az idén februárban az államháztartási hiány 122,7 milliárd forint volt, ami úgy alakult ki, hogy a központi költségvetés egyenlege 72,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítási alapok egyenlege pedig 56,5 milliárd forintos deficittel zárt. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 6,6 milliárd forint többletet mutatott idén februárban. Eredetileg a pénzügyi tárca február hónapra a központi költségvetésben 120 milliárd forint hiányt várt.

Tavaly az első két hónapban az államháztartás egyenlege 207,4 milliárd forint deficitet mutatott, ebből tavaly az első két hónapban a központi költségvetés deficitje 140,8 milliárd forintot ért el, a tb-alapok tavaly február végéig 87,7 milliárd forint deficittel zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 21,1 milliárd forint többletet mutattak. Terták Elemér elmondta, az egyenlegnek az előzetes becslésnél kedvezőbb alakulásában szerepet játszott, hogy közel 15 milliárd forinttal több bevétele keletkezett a központi költségvetésnek az előzetesen prognosztizáltnál, ebből a társasági adóbevételek mintegy 5 milliárd forinttal, az szja-bevételek pedig 4,4 milliárd forinttal haladták meg a tárca várakozásait. 

A vártnál magasabban alakultak a központi költségvetési szervek bevételei is mintegy 5 milliárd forinttal. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy idén az első két hónapban 55,99 milliárd forint bevétel keletkezett társasági adó címén, szemben a tavalyi első kéthavi 47,5 milliárd forinttal. Az idei első kéthavi társasági adó 12,2 százaléka az éves előirányzatnak. 

Egyszerűsített vállalkozói adó címén 2004 első két hónapjában 11,93 milliárd forintot fizettek be, ez mintegy 22 százaléka az éves előirányzatnak. Tavaly az első két hónapban még csupán 32 millió forintot fizettek be ezen a címen. Jól alakulnak az általános forgalmi adóbefizetések is, ebből az adóból idén az első két hónapban 299,188 milliárd forint érkezett a központi büdzsébe, szemben a tavaly első kéthavi 277,05 milliárd forinttal. 

A lakosság idén február végéig 181,9 milliárd forintot fizetett be szja-ként a büdzsébe, szemben a tavaly első kéthavi 168,83 milliárd forinttal. Terták Elemér kiemelte: “az előirányzatokat várhatóan tudjuk tartani”. 

A közigazgatási államtitkár elmondta: az Európai Unióhoz való csatlakozásunk statisztikai követelményeinek teljesítése miatt Magyarország is elkészítette az uniós módszertan alapján a múlt évre vonatkozó számsort a kormányzati deficitre, illetve az államadósságra. A költségvetés felhalmozott adóssága a múlt esztendő végén a GDP 59 százalékát tette ki.

Terták Elemér, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint ezzel Magyarország a csatlakozó országok között az élmezőnyben van, az adat megfelel a maastrichti követelményeknek. A Pénzügyminisztérium a mutató kiszámításánál 18,575 milliárd forintos múlt év végi GDP-t vett figyelembe.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik