Belföld

Fokozott elővigyázatosság Paks újraindítása előtt

A Magyar Hírlap információi szerint sikerült olyan eljárást találni, amellyel a csaknem egy éve álló paksi kettes blokk még az üzemzavar felszámolása előtt újraindítható.

A csaknem egy éve álló reaktor beindítása rendkívül fontos a Paksi Atomerőmű Rt. számára, mert majd ötvenmillió forint veszteséget okoz, hogy csak három reaktor jár.

Az elhasznált sugárzó fűtőelemek kiszállítása nélkül, kevés friss üzemanyag felhasználásával megoldható a 2-es blokk újraindítása még a helyreállítás befejezése előtt. Ezt az eredményt hozták a reaktor üzembe helyezésével foglalkozó vizsgálatok. Ehhez fel kell mérni és el kell távolítani az üzemzavar során keletkezett szennyeződéseket a reaktorból és hűtőköreiből, valamint el kell végezni a reaktor karbantartási, javítási munkálatait is.

Több milliárd forint bevételtől esne el Paks, ha megvárná a hosszadalmas előkészítést, bonyolult engedélyezési eljárást igénylő, legalább még egy évig tartó helyreállítás befejezését.
Nem ellenzi a most javasolt eljárást a blokk újraindításához biztonsági megfontolásokból korábban óvatosságot, újabb elemzéséket igénylő Aszódi Attila sem. A miniszteri biztos továbbra is úgy véli: a blokk újraindítása csak egy alapos, a szokásosnál sokkal részletesebb indítási, mérési-ellenőrzési program sikeres teljesítése után lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik