Belföld

Népszavazás is lesz az EP-választáskor?

Medgyessy Péter miniszterelnök egy lakossági fórumon felvetette: abban az esetben, ha a pártok nem támogatják javaslatait, az európai parlamenti választás napján lehetne a kisebb parlamentről, illetve a köztársasági elnök megválasztásáról népszavazást tartani.

“Elmegy valaki az európai parlamenti választásokra, és egyúttal kap egy másik cédulát, ahol kifejti a véleményét, eldönti azt, hogy szükségesnek tart-e valóban egy kisebb parlamentet vagy sem, és véleményt nyilvánít – nem döntő, hanem véleménynyilvánító népszavazás van -, megmondja azt, hogy akarja-e a köztársasági elnök közvetlen megválasztását vagy sem” – mondta a kormányfő.

Hozzátette: tanulmányozta az alkotmányt, így javaslatait annak ismeretében tette meg. Az országértékelő beszédében felvetett közjogi javaslatait úgy összegezte, hogy azok az összefogást szolgálják. A parlamenti pártok közös listájával kapcsolatos felvetéséről úgy fogalmazott, ha csupán annyit ért el vele, hogy legyen konszenzus a pártok között, akkor már eredményes volt.

Hozzátette: az Orbán Viktor volt miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén felvetett, a nemzeti lobbitanácsról szóló javaslata azt a célt szolgálja, hogy a pártok összefogva, közösen egy nemzeti célért lépjenek fel. Medgyessy Péter utalt arra, hogy ha “magyar-magyar vita” lesz az Európai Parlamentben, akkor az ország nem fog tudni uniós támogatásokat szerezni.

A kisebb parlamentről szólva kitért arra, hogy jelenleg az Országgyűlésből hiányzik a kisebbségek, így a romák képviselete, amit “ha nem oldunk meg, Szlovákiában fogjuk találni magunkat”.A saját érdekeinket is képviseljük, amikor a cigányság érdekeit képviseljük – mondta Medgyessy Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik