Belföld

Tengerbe zuhant a repülőgép, nincs túlélő (bővített)

A Vörös-tengerbe zuhant szombaton röviddel a felszállás után egy egyiptomi utasszállító repülőgép. A chartergépen tartózkodó 148 ember - 133 francia turista, egy marokkói és egy japán nő, valamint a 13 főnyi egyiptomi személyzet - életét vesztette a szerencsétlenségben. Az egyiptomi külügyminiszter szerint biztosan nem terrorcselekmény történt.

Az egyiptomi hatóságok már megtalálták a szombaton szerencsétlenül járt egyiptomi gép egyes roncsait és néhány utasának maradványait mintegy 15 kilométerrel délre Sarm-es-Sejk üdülőhelytől.

Ezt Ahmed Safik egyiptomi polgári légiforgalmi miniszter jelentette be az üdülőhelyen. A miniszter szerint a pilóta felszállás után műszaki hibát észlelt, de mivel a gép még alacsonyan repült, nem tudta visszatéríteni a járművet a sarm-es-sejki repülőtérre. A miniszter hangsúlyozta, hogy a gép tökéletesen alkalmas volt a repülésre, elvégeztek rajta minden megkívánt ellenőrzést. A gép repülési adatait rögzítő fekete dobozt még nem találták meg – mondta a miniszter.

Az egyiptomi minisztérium az utaslista alapján közölte, hogy a gépen tartózkodó 148 emberből 133 francia turista, egy marokkói és egy japán nő volt, valamint 13 főnyi az egyiptomi személyzet. A francia közlekedési minisztérium még mindig úgy tudja, hogy 127 francia utazott a gépen. Diplomaták szerint az eltérés abból adódik, hogy a jegyet vásárlók listája eltér a gépre valójában felszállókétól.

A gép roncsainak és az áldozatoknak a felkutatásában részt vesznek azok az olasz haditengerészeti egységek is, amelyek az egyiptomi-izraeli békemegállapodás teljesülését felügyelő ENSZ-kontingens részét képezik, és három hadihajóval járőröznek a Vörös-tengeren.

Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszter bejelentése szerint a katasztrófát biztosan nem terrorcselekmény okozta.

Dominique Perben francia igazságügy-miniszter kérte az illetékes francia ügyészséget, hogy indítson vizsgálatot a katasztrófa okának kiderítésére. A minisztérium szóvivője szerint nem arról van szó, hogy bármilyen előítéletük lenne a szerencsétlenséggel kapcsolatban, de a vizsgálattal lehet megteremteni a francia és az egyiptomi nyomozók közös munkájának keretét.

Párizs korábban közölte: szakértőket akar küldeni Egyiptomba, hogy segítsenek az egyiptomi hatóságoknak kideríteni a szerencsétlenség okát, és azonosítani az áldozatokat. Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszter erre válaszul közölte, hogy Egyiptom szívesen lát bármilyen francia küldöttséget, de a baleset kivizsgálását az egyiptomi hatóságok fogják elvégezni.

Jacques Chirac francia elnök a szerencsétlenség ügyében telefonon felhívta Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt, s részvétüket nyilvánították az áldozatok miatt. Együttérzését fejezte ki II. János Pál pápa, II. Erzsébet angol királynő, I. János Károly spanyol király, Colin Powell amerikai külügyminiszter és Emile Lahud libanoni államfő is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik