Belföld

Májustól személyivel mehetünk az EU-ba

A magyar állampolgárok jövő év május 1-jétől személyi igazolvánnyal is beléphetnek az Európai Unió tagországai, továbbá Norvégia és Izland területére. Az alanyi jogon járó könnyítés akkor sem járna a vajdasági magyaroknak, ha végül valamilyen formában megkapnák a kettős állampolgárságot.

Jövő év május 1-jétől már nem lesz szükségük útlevélre azoknak a magyar állampolgároknak, akik egy másik EU-tagállamba, Norvégiába vagy Izlandra utaznak. Magyarország a napokban az unió tanácsának a rendelkezésére bocsátotta azt a

A technikai művelet 

Bár a személyi igazolvánnyal történő utazás lehetősége a csatlakozás pillanatától alanyi jogon jár az új tagországok állampolgárainak, a jog gyakorlása bizonyos technikai feltételek teljesítéséhez van kötve. Magyarország múlt pénteken a tanács illetékes munkacsoportjában átadta a hazánkban használatos 4 különböző típusú személyi igazolvány mintáit és az ezek biztonsági jegyeit tartalmazó CD-t, amelyet a többi csatlakozó ország hasonló dokumentumaival együtt az „eredeti okmányok kézikönyvéhez” csatolnak. A tanács ezt követően mind a 25 EU-tagállamba (továbbá Norvégiába és Izlandra) megküldi az okmányokat, hogy az egyes országok hatóságai a későbbiekben azonosítani tudják a személyi igazolványokat. Magyarországon jelenleg 4 különböző személyi igazolvány van használatban: a legújabb műanyag kártya, 2 puhafedelű okmány és a régi, még a Népköztársaság idején kiállított kemény fedelű személyi.

dokumentációt, amellyel az utolsó akadály is elhárul az elől, hogy honfitársaink az uniós tagság napjától, 2004. május 1-jétől csupán személyi igazolvány felmutatásával lépjenek be egy uniós tagállam területére – jelentette be szerdán Brüsszelben Balázs Péter, magyar EU-nagykövet.

Schengen után szabadon

A személyivel való utazás egészen a Schengen-térséghez történő csatlakozásig érvényben marad, ami szakemberek szerint legkorábban 2007 körül várható. Azt követően a Schengen-tagok között (Nagy-Britannia és Írország nélkül) megszűnik az ellenőrzés a belső határokon, tehát már a személyi igazolványra sem lesz szükség.

A magyar állampolgárok jelenleg csak 3 országba utazhatnak személyi igazolvánnyal: Svájcba, Horvátországba és Szlovéniába. Több EU-tagállam polgáraitól Magyarország is elfogadja a személyi okmányt, de a kölcsönösségre kétoldalú alapon az uniós szabályok nem adtak lehetőséget.

A Vajdaságból az EU-ba

Vélhetően sokakat foglalkoztató kérdés, hogy a kettős állampolgárság ügye összeegyeztethető-e a személyi igazolvánnyal történő utazással, illetve megfordítva: ha a vajdasági magyarok végül kettős állampolgárságot kapnának, akkor rájuk is érvényes lenne-e a könnyítés. EU-források nem hagynak kétséget afelől, hogy az utazási lehetőség nem terjeszthető ki etnikai alapon más, nem uniós tagállamok polgáraira. Úgy tudni, hogy ez a téma is benne van a kettős állampolgárságról tárgyaló magyar delegáció „poggyászában”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik