Belföld

A Jukosz szerint törvényellenes Hodorkovszkij letartóztatása

Az orosz Jukosz olajtársaság igazgatótanácsa csütörtökön nyilatkozatban közölte, hogy szerinte törvényellenes volt Mihail Hodorkovszkij cégelnök letartóztatása a hét végén sikkasztás és adócsalás vádjával.

A nyilatkozat szerint “egy méltányos és nyílt bírósági meghallgatás” igazolni fogja a cég álláspontját. Az igazgatótanács egyszersmind “teljes támogatásáról” biztosította a vállalatvezetést. A Jukosznál azt is bejelentették csütörtökön, hogy az első kilenc hónapra 2 milliárd dollár időközi osztalékot fizetnek, részvényenként 89 centet, közel kétszer annyit, mint amennyire az elemzők számítottak. Ekkora osztalék rekord az orosz vállalatok történetében. A kifizetést a közgyűlés várhatóan november 28-án hagyja jóvá.


Az október elején véglegesített Jukosz-Sibneft egyesülést az év végéig akarják zárni. Eddig a Jukosz 3 milliárd dollárt költött 20 százaléknyi Sibneft-részvény megvásárlására, és saját részvénnyel megváltotta a Sibneft további 78 százalékát. Időközben további 3,73 milliárd dollárt adott ki 10 százaléknyi saját részvénye visszavásárlására. E héten a Jukosz nyugati bankokkal megállapodott 2,6 milliárd dollár kölcsön felvételéről is.


A Jukosz csütörtök délelőtt 11,90 dollár volt a moszkvai RTS tőzsdén, 1,65 százalékkal olcsóbb a szerdai zárónál. A Jukosz-ügy miatt megrémült befektetők megnyugtatására Alekszej Kurdrin orosz pénzügyminiszter csütörtökön azt mondta egy moszkvai befektetőtanácskozáson, hogy ő “abszolút biztos” benne: a liberális reformok a márciusi elnökválasztás után is nagy lendülettel folytatódnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik