Belföld

A szlovákok kétharmada menesztené Dzurindát

Szlovákiában a lakosság kétharmada úgy ítéli meg, hogy a Mikulás Dzurinda miniszterelnök székébe más személynek kellene ülnie.

A szlovák közszolgálati rádió (SRo) közvélemény-kutató szakintézetének 1029 személy válaszaira alapozott felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 66,1 százaléka szerint Dzurinda kormányfői feladatait más személynek kellene ellátnia. Ezek 38,8 százaléka határozottan biztos ebben, 27,3 százaléka pedig úgy látja: Dzurinda “inkább menjen, mint maradjon”.

Az 1029 megkérdezett személy 24,8 százaléka szerint Dzurindának a helyén kell maradnia, de közülük csak 3,4 százalék biztos határozottan abban, hogy Dzurinda a legalkalmasabb személy a kormányfői feladatok ellátására, 21,4 százalékuk pedig úgy látja: a jelenlegi kormányfő “inkább alkalmas, mint alkalmatlan” kormányfőnek.

A felmérésből kiderül: a megkérdezettek 45,6 százaléka szerint Mikulás Dzurinda tavaly ősszel megalakult “második kormánya” kitölti megbízatási idejének hátralevő három esztendejét, ellenben 47,4 százalék a koalíció idő előtt szétesését jósolja, viszont 58,8 százalékuk indokolatlanak, 39,1 százalék pedig indokoltnak tartja, az előrehozott választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik