Belföld

Majdnem elkapták Huszeint

Amerikai erők majdnem elfogták a bujkáló Szaddám Huszein volt iraki elnököt - közölte Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes.

A megbuktatott iraki elnök “nem Oszama bin Laden”, és nincs hozzászokva, hogy “a vadonban éljen”, ezért hamarosan kézre kerül – fűzte hozzá Armitage a CNN amerikai hírtelevízióban. A külügyminiszter-helyettes világossá tette: habozás nélkül meg fogják ölni Szaddám Huszeint, ha elfogásakor amerikai katonák életét sodorná veszélybe.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint Armitage a második magas rangú amerikai tisztségviselő, aki szűk egy héten belül kinyilvánítja: az Egyesült Államok meg akar szabadulni a volt iraki elnöktől. Donald Rumsfeld védelmi miniszter szerdán a kongresszusban kijelentette: a Pentagon tisztségviselői a helyszínen tartózkodó parancsnokokra bízták annak eldöntését, hogy élve vagy halva fogják-e el az iraki vezetőket.

A külügyminiszter-helyettes nyilatkozata egy héttel azután hangzott el, hogy az észak-iraki Moszulban amerikai rajtaütésben életét vesztette Szaddám Huszein két fia, Udaj és Kuszaj. Az akcióban három amerikai katona megsebesült amerikai védelmi minisztériumi tisztségviselők szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik