Belföld

Kevesebb új, több használt kocsit vesznek a németek

Az első félévben Németországban 1,68 millió új járművet állítottak forgalomba, ez 0,9 százalékkal kevesebb, mint 2002 hasonló időszakában. A szám mutatja a német gazdaság stagnáló állapotát, hiszen a gépkocsi-piac a fogyasztói magatartás kulcsfontosságú mutatója.

Júniusban egyébként 299 ezer új gépkocsi kapott német rendszámot, ez kereken 3 százalékkal kevesebb, mint a tavaly júniusi adat. A használt kocsik eladása meglepően 1,9 százalékkal magasabb volt, összesen 561 ezer használt jármű cserélt gazdát júniusban. Ez szintén riasztó jel, hiszen mutatja, hogy a magas életnívóhoz szokott németek kényszerűségből lejjebb adtak igényeikből.

Visszaesett a Ford, a BMW és a Fiat

A féléves mérleg szerint nőtt a forgalomba állított Opelek, a francia Citroen/Peugeot csoport járműveinek száma, valamint a japán márkájú gépkocsiké. 2002 első feléhez képest visszaestek az eladási mutatók a Ford, a BMW, a Fiat és a DaimlerChrysler esetében.

Csoportként a Volkswagen szinten maradt, ugyanis a VW- és az Audi-márkák eladási mutatóinak csökkenését kompenzálta a spanyol gyártmányú SEAT és a cseh Skoda népszerűsége.

A flensburgi KBA Szövetségi Járműhivatal nem bízik a közeli javulásban, hiszen az első félév egészét tekintve a használtkocsi-piac is holtponton van: januártól június végéig csupán 3,4 millió használt autó cserélt gazdát, ez 1,6 százalékkal kevesebb, mint 2002 első felében.


Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik