Belföld

Az adómódosítások miatt a gázolaj ára 5 forinttal csökkenhet

Máté Dániel a Pénzügyminisztérium szóvivője cáfolta, hogy a gázolaj adótartama, mind az áfánál, mind a jövedéki adónál csökkenne. "Az adómódosítás olyan lesz, hogy a gázolaj ára 5 forinttal csökkenjen" - mondta a szóvivő az MTI-nek kedden.

A közúti fuvarozói érdekképviseletek hétfőn arról nyilatkozva, hogy bár keveslik, mégis sikerként könyvelik el a csökkentési javaslatot, azt úgy értelmezték, hogy a gázolaj ára 13 forinttal mérséklődhet. Ezzel szemben a Pénzügyminisztérium szóvivője szerint a minisztérium azt tervezi: a gázolajnál a jövedéki adó nem emelkedne olyan mértékben, hogy az emelés kompenzálja az áfa kulcsának 25-ről 23 százalékra csökkenését, miként az a benzinnél történik.

A jelenlegi árral számolva az áfa változtatása mintegy 8 forinttal csökkentené a gázolaj árát. A pénzügyi tárca javaslata szerint a nyolc forintból mintegy 3 forintot kompenzálnának a jövedéki adó emelésében. A pénzügyminisztérium számításai alapján az 5 forintos árcsökkenés elegendő ahhoz, hogy a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom egy része a magyar kutaknál tankoljon. Így a PM szerint a növekvő forgalom miatt megtérülhet az adócsökkentés miatti bevételkiesés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik