Belföld

Öt éven belül legalizálhatják a lágy drogokat

„A fogyasztást ki kellene venni a büntető törvénykönyvből, és szabálysértésként kezelni" – ezt nyilatkozta Csendes László, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője az Index kérdésére. Az alezredes hozzátette, ha nem teljes liberalizációról van szó, akár öt éven belül szóba jöhet a lágy drogok dekriminalizálása.

Fehér Zoltán őrnagy, szakreferens úgy vélte: „Egy heroinistát vagy terjesztőt és egy olyat, aki első marihuánás cigarettáját próbálta ki, nem lehet egy kalap alá venni.”

A rendőrtisztek szerint a társadalom drogfogyasztókkal szembeni ellenérzését csak növelik a rosszul tálalt információk, sokan „büdös, gonosz bestiának, pestisesnek” látják a kábítószerezőket. Hiteles tájékoztatásra volna szükség, fel kellene tárni a szenvedélybetegség okait, következményeit.

„Kevesen merik kimondani, hogy a drog jó, hiszen nem véletlenül fogyasztják a világban több millióan. Természetesen a következmények pokoliak, de nem sikeres a megközelítés, ha innen indulunk” – fogalmazott Fehér Zoltán. “Sokan vagyunk, akik az elmondottak szellemében gondolkozunk a drogosokról, hogy esélyt adjunk nekik, s ne a börtönök felé lökjük őket” – kommentálta nyilatkozatát lapunknak Csendes László.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik