Belföld

Minden harmadik lengyel kúton hamis a benzin

Lengyelországban minden harmadik benzinkútnál hamisított üzemanyagot árulnak, és minden ötödik autós kevesebb benzint kap, mint amennyit a töltőállomás mérőórája mutat.

Ez az eredménye annak a vizsgálatnak, amelyet a fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK) végzett el idén június eleje és július 10. között. A megdöbbentő adatokat a Gazeta Wyborcza című napilap közölte pénteki számában, még mielőtt a hivatal hivatalos formában közreadta volna.

Az UOKiK alá rendelt kereskedelmi felügyelőség (IH) munkatársai valamennyi vajdaságban végeztek ellenőrzéseket, összesen 600 benzinkutat vizsgáltak meg. Kiderült, hogy a töltőállomások 30,7 százaléka nem tesz eleget a Lengyelországban előírt követelményeknek.

Az a benzin vagy gázolaj, amelyet az autósok Lengyelországban töltenek gépkocsijuk tankjába, számos benzinkútnál több szempontból (oktánszám, összetétel, kéntartalom, sűrűség, gyújtási hőmérséklet, stb.) sem felel meg a minőségi követelményeknek. Az ellenőrök helyenként egészen elképesztő körülményeket találtak: az opolei vajdaságbeli Prószkówban és Blotnicában például a gázolaj 2000 milligramm, illetve 2370 milligramm ként tartalmazott kilónként, jóllehet a megengedett maximális mérték 350 milligramm kilónként. A legrosszabb helyzetet a kujávia-pomerániai vajdaságban tapasztalták, ahol az ellenőrzött benzinkutak 88 százaléka törvénysértően működik.

A fogyasztóvédelmi hivatal közölte, hogy az ellenőrzések idén egész évben folytatódni fognak. A jelenlegi vizsgálat eredményei hamarosan a hivatal honlapján (www.uokik.gov.pl) is olvashatók lesznek. Január elsejétől remélhetőleg javulni fognak az állapotok, miután életbe lép az üzemanyagok minőségellenőrzési rendszeréről szóló új törvény, amely állandó meglepetésszerű ellenőrzéseket ír elő a benzinkutaknál, úgy, ahogy az Európai Unióban szokásos.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik