Belföld

Álarcos fegyveresek kutakodtak az orosz olajmultinál

Az orosz Yukos olajtársaság szóvivője pénteken azt mondta, hogy rendőrök kutatták át a cég irodáit, dokumentumok után kutatva. A rendőrök fekete álarcot viseltek, géppisztollyal voltak fölfegyverezve, és nem igazolták magukat.

Az orosz cégek pénzügyeiben való vizsgálódás gyakori Oroszországban, az álarcos, felfegyverzett rendőrök bevetése azonban felháborodást váltott ki az orosz üzleti elit soraiban – írta a Rezters hírügynökség.

A Yukos elleni támadás a múlt héten, csütörtökön kezdődött, a cég vezérigazgatója és egyik főrészvényese, Mihail Hodorkovszkij egyik legközelebbi bizalmasa és üzleti partnere, Platon Lebegyev letartóztatásával. A Forbes magazin szerint a világ 427. – Oroszország 13. – leggazdagabb emberének számító Lebegyevet egy 10 évvel ezelőtti privatizációs ügylet kapcsán gyanúsítják közel 300 millió dolláros gazdasági bűncselekménnyel.

Lebegyevnek közvetlenül 4,25 százaléka van a Yukosban, ez a részesedés körülbelül 1,3 milliárd dollárt ér, de ő vezeti a Menatep befektetőcsoportot is, amelynek több mint 60 százaléka van a cégben.

E hét kedden a Rosneft állami olajtársaság jelentette fel a Yukos-t, egyik leányvállalata részvényei 19 százalékának állítólagos elsikkasztása miatt. Az alacsonyabb rangú Yukos-vezetők ellen is eljárások indultak a közelmúltban, a vállalat egyik biztonsági szolgálatának vezetőjét gyilkossággal, másokat gazdasági bűncselekményekkel gyanúsítanak.

Megfigyelők politikai indítékot sejtenek a vállalat elleni össztűz hátterében: a becslések szerint a 8-11 milliárdos vagyonnal rendelkező, 40 éves Hodorkovszkij a közelmúltban jelentette be, hogy a liberális ellenzék két pártját, a Jabloko tömörülést, és a Jobboldali Erők szövetségét fogja támogatni a decemberi parlamenti választásokon.

Egyes pletykák a Yukos-vezér orosz elnöki ambícióit is suttogják. E héten kedden Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök látványosan kiállt az orosz olajmulti mellett, amiből megfigyelők az orosz politikai és gazdasági eliten belüli átfogó hatalmi harcra következtetnek.

Pénteken kora délután a YUKOS 11,77 dollár volt a moszkvai elektronikus részvénypiacon (RTS), 5,92 százalékkal olcsóbb a csütörtöki, 12,51 dolláros zárónál. Múlt hét csütörtökön 13,66 dolláron zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik