Belföld

Kevesebben utaznak repülővel

A nemzetközi légi utasforgalom az idén májusban 21 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, főként a SARS-járvány miatt - közölte szerdán a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség, a IATA.

A szövetség adatai szerint a legrosszabb volt a helyzet az ázsiai-csendes-óceáni térségben: 50,8 százalékos a csökkenés a tavalyi év ötödik hónapjához képest. Az észak-amerikai légitársaságok 20,6 százalékkal szállítottak kevesebb utast nemzetközi járataikon májusban, miközben európai társaik csupán 5,5 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak. Bár a SARS-járvány kifulladóban, és a világ légi utasforgalma valószínűleg emelkedett júniusban, a szervezet vezérigazgatója Giovanni Bisignani szerint a teljes kilábalás még időt vesz igénybe, hiszen az alapvető kihívások megmaradtak.

Az IATA szerint a légitársaságoknak mérsékletet kell tanúsítaniuk a SARS-járvány miatt leállított járataik visszaállításában, az ágazati költségcsökkentő intézkedéseket meg kell duplázni, hogy a légitársaságok ismét megfelelő eredményeket mutathassanak fel. Az IATA mintegy 280 tagja a nemzetközi légi közlekedés 95 százalékát fedi le. A szövetség szerint tagjai immár a harmadik egymást követő évben néznek veszteség elé – évi mintegy 10 milliárd dollár értékben. Ez az ágazat nyolcvan éves történetében a legsúlyosabb válság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik