Belföld

7,5 milliárddal nő az idei közmunka-keret

A PHARE-program keretében 7,5 milliárd forinttal növelhetik az idén a közmunkák hárommilliárd forintos finanszírozási keretét, ezt a pénzt a tartósan munkanélküliek, a halmozottan hátrányos helyzetűek, elsősorban romák foglalkoztatására, képzésére használják fel - ismertette Burány Sándor kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A 3 milliárd forintból körülbelül 4 ezer munkanélküli foglakoztatása oldható meg a közmunka keretében – közölte foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter. A 7,5 milliárd forintos plusz összegből körülbelül 3 ezer, különösen hátrányos helyzetű munkanélküli foglalkoztatása, képzése valósítható meg úgy, hogy közben bővüljenek az adott térség, település szociális szolgáltatásai – mondta Burány Sándor.

A két körben megvalósuló program első pályázati kiírását kedden jelenteti meg a tárca, a pályázatokat szeptember 24-ig lehet beadni az önkormányzatoknak, önkormányzati társulásoknak és a civil szervezetek által vezetett pályázó egységeknek.

Az első pályázati körben egy-egy pályázónak legalább 50 munkanélküli másfél éves foglalkoztatását, képzését, integrációját, reintegrációját kell vállalnia úgy, hogy közben bővüljenek a helyi szociális szolgáltatások.

A második pályázatot még idén az év végéig kiírják. Ennek keretében ugyancsak legalább 50 halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma tartósan munkanélküli személy 8,5 hónapos foglalkoztatását, képzését, integrációját, reintegrációját kell vállalni a pályázónak úgy, hogy a közmunkába bevontak életkörülményei, a szolgáltatásokhoz való hozzáférésük is javuljon. A pályázóknak a közmunkába bevontak 20 százalékánál a kikötött időkön túli továbbfoglalkoztatást is biztosítaniuk kell.

A miniszter elmondta: a 7,5 milliárd forint 44 százalékát a tárca biztosítja a PHARE-programhoz. A foglalkoztatás bővítését szolgáló kereteket nem érinti a kormány takarékossági programja. Az első pályázati körben pályázónként 156-195 millió forint közötti összeg nyerhető el. A második körben egy-egy pályázó 52-78 millió forintos támogatáshoz juthat. A rendelkezésre álló források körülbelül 30-30 program finanszírozását teszik lehetővé. A támogatásokból a programok költségeinek 90 százaléka finanszírozható, a pályázóknak rendelkezniük kell 10 százalékos önrésszel.

Az elnyert összegből 20 százalékos rész használható fel beruházás jellegű kiadásokra, 80 százalék szolgálja a bérjellegű kiadásokat, valamint a képzés, felkészítés költségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik