Belföld

Százmilliárdos lehet az aszálykár

Komoly esély van arra, hogy az idén az aszály 100 milliárd forintos közvetlen mezőgazdasági kárt okozzon. Ezt Váradi József, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára mondta, a sivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Az idén a meteorológiai előrejelzések szerint júniusban az átlagosnál melegebb, átlagosan csapadékos, júliusban az átlagosnál melegebb és szárazabb, augusztusban átlagos hőmérsékletű és a megszokottnál szárazabb időjárás várható.

Mindezek miatt a helyettes államtitkár szerint elképzelhető, hogy az országban az eddig legsúlyosabbnak tartott 1952-es, illetve 1992-es évhez hasonló aszály alakul ki.

“Különösen száraz időjárás volt az elmúlt hetekben a Balaton vízgyűjtőjén és az Alföldön, ahol a havi csapadék mennyisége nem érte el a 20-30 millimétert sem. Ha az előttünk álló nyári hónapok mindegyike csapadékszegény lesz, akkor az Alföldön erős aszály, a Duna-Tisza közén rendkívüli aszály várható” – mondta.

Váradi József szólt arról, hogy a nagyobb folyók vízszintje tovább csökken, így például a Tisza jelenlegi 30 köbméter/másodperces vízhozama 25 köbméter/másodperccel kevesebb mint a mértékadó augusztusi érték. A Balaton siófoki vízállása jelenleg 60 centiméter, 25 centiméterrel alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál. Ennek oka a 2000 tavasza óta tartó rendkívül száraz időjárás.

Az éves csapadékhiány a Balaton vízgyűjtőjén 30-40 százalékot tesz ki, vagyis az elmúlt három és fél év alatt csaknem egy esztendőnyi csapadékmennyiséggel kevesebb hullott a térségben. Váradi József kiemelte, hogy a Balaton vízszintjének mesterséges pótlását környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi szempontok nem indokolják, ugyanakkor idegenforgalmi, üdülési és hajózási szempontból erre szükség lehet. A döntés előkészítésére a szaktárca megbízásából a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem vizsgálatot végez és a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását is kérték az ügyben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik