Belföld

Az OTP és más bankok új lakáshitel-feltételei

Az új feltételek hétfőtől hatályosak, az ügyfeleknek nyújtott hitelek kamatain azonban a legtöbb kereskedelmi bank egyelőre nem változtat, az OTP emelte hiteldíját.

Új lakás vásárlására, építésére állami támogatással nyújtott lakáshitelnél az OTP Bank hétfőtől 5 százalékos hiteldíjat számít fel, az eddigi 4,5 százalék helyett – jelentette be Lantos Csaba, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese.

Használt lakás vásárlása és korszerűsítése esetén az állami támogatás mellett nyújtott hiteldíj az OTP-nél nem változik, továbbra is 6 százalék – tette hozzá Lantos Csaba. Mindkét esetben ehhez egy százalékos folyósítási jutalék járul. „Új terméket is kínál hétfőtől az OTP csoport” – mondta Hegedűs Éva ügyvezető igazgató. Ha az ügyfél belép az OTP Lakástakarék-pénztárba, és ezzel egy időben államilag támogatott hitelt kíván felvenni, úgy a futamidő első hat évében 20 százalékkal csökkentik a törlesztő részletet, amit az állami támogatás tesz lehetővé – közölte Hegedűs Éva. Az első öt hónapban az OTP Bank által engedélyezett lakáshitelek összege 206 milliárd forint volt, s az év hátralévő hónapjaiban további 140 milliárdra számítanak – hangzott el a tájékoztatón.

Az FHB egyeztet


Zádori János, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy az új szabályok az ügyfélkamatok tekintetében a korábbi szabályozásnál megengedőbbek. A hitelt nyújtó bankok mozgástere nagyobb: a kamatokat a pénzintézetek az előírt plafonig emelhetik.

Az ügyfelet terhelő kamat és egyéb költségek együttes mértéke a jövőben nem haladhatja meg az ötéves vagy annál rövidebb futamidejű, állandó kamatozású, jelzáloglevéllel finanszírozott hiteleknél új lakás esetén az öt, használt lakásnál pedig a hat százalékot. A kamatteher maximum hat százalék lehet a kiegészítő kamattámogatású hitelek esetében is.

„Az FHB megkezdte az egyeztetéseket a kereskedelmi banki partnerekkel” – mondta Zádori János, hozzátéve, hogy ezek még a jövő héten is tartanak. Említést tett arról, hogy mivel a megváltozott szabályok az újonnan, legközelebb júliusban kibocsátásra kerülő jelzáloglevelekre vonatkoznak, a megállapodásig a hiteleket változatlan feltétel mellett nyújtja a bank.

Erste: minden marad a régiben


Az Erste Bank közleményében leszögezi, hogy az új feltételek nem befolyásolják a bank eddigi hitelezési üzletpolitikáját és nem növelik az ügyfelek kamatterheit. „Továbbra is stratégiai terület a lakásfinanszírozás és ezen belül is a kamattámogatott hitelek kihelyezése” – teszik hozzá. A kiegészítő kamattámogatású hiteleknél a legmagasabb igényelhető összeg a mai 10 millió forintról 15 millióra emelkedik, a jövőben pedig több alkalommal is fel lehet majd venni, az előző kölcsöntartozás rendezését követően. Az egyidejűleg lakásépítési kedvezményt is igénylők – vagyis a gyermekes vagy gyermeket vállalni akaró házaspárok – esetében továbbra is megmarad a 80 százalékos állami garanciavállalás.

A jelzáloglevéllel finanszírozott hitel a jövőben a tető cseréjéhez és felújításához valamint korszerűsítéshez is felvehető lesz. A kormány döntése értelmében a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek felső határa a jelenlegi 30 millió forintról 15 millióra csökken. Új lakás vásárlása esetén a jelzáloghitel és a kiegészítő kamattámogatású hitel egyaránt felvehető, egymással kombinálható, de együttes összegük nem haladhatja meg a 15 millió forintot.

A jövőben nem lesz lehetőség arra, hogy valaki egyidejűleg több lakás megvásárlásához vegyen igénybe államilag támogatott hitelt, s így befektetési célú lakásvásárlását is a közpénzekből finanszírozhassa.

Az új szabályok szerint a lakásba együtt költözőknek egyidejűleg csak egy támogatott hitele lehet. Ez alól kivételt csak az jelent, amikor a szülő illetve nagyszülő nagykorú gyermeke, unokája lakásvásárlásánál nem tulajdonos adóstársként vett vagy vesz fel hitelt. Mindez nem fogja akadályozni a már meglévő lakások cseréjét, a lakás mobilitást, hiszen az előző lakás értékesítésével az azon szereplő hitel is törlesztésre kerül, így semmi akadálya az újabb támogatott hitel felvételének. A családon belüli fiktív lakásvásárlásokhoz a jövőben nem lehet kedvezményes hitelt felvenni, mivel a rendelet kimondja, hogy használt lakás vásárlása esetén a vevő és az eladó között nem lehet közvetlen hozzátartozói kapcsolat.

A K&H változtat a feltételeken


A Kereskedelmi és Hitelbank jövő héttől a megváltozott feltételek szerint fogadja be a kérelmeket. A hirdetményben közzétett kamatok az FHB-val folyó tárgyalások lezárultáig nem változnak, ám a június 16. után befogadott és jóváhagyott kérelmeket a bank – amennyiben változnak – már az új kamatok mellett folyósítja.

A korábban benyújtott és a hitelintézet által befogadott kölcsönkérelmekre még a régi szabályok vonatkoznak. Ilyen kölcsönkérelemnek az minősül, amelyhez az igénylő csatolta a földhivatalhoz igazoltan benyújtott adásvételi szerződést, illetve a használatbavételi engedéllyel nem rendelkező lakás megvásárlása esetén az ügyvéd által ellenjegyzett szerződést, valamint lakásépítés, bővítés esetén a jogerős építési engedélyt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik