Belföld

Regionális jelenlétre tör az OTP Alapkezelő is

Tavaly mintegy 35 százalékkal, 634 milliárd forintra nőtt az OTP Alapkezelő Rt. által kezelt vagyon, és az év első 5 hónapjában sem tört meg a lendület. A magasan piacvezető társaság ma már több mint 725 milliárd forintot forgat, és a hazai sikerek láttán a régió országaiban is szeretné megvetni a lábát. A legvonzóbb piac Szlovákia, ahol az év második felében megkezdik az OTP-alapok forgalmazását.

Holtzer Péter, vezérigazgató, a társaság tízéves évfordulója kapcsán ma tartott tájékoztatójában a tavalyihoz hasonló ütemű növekedést sem tartotta kizártnak, így lehetséges, hogy a tavalyi 2,9 milliárd forintos adózott nyereség 4,3 milliárd forintra, a kezelt vagyon nagysága pedig 850 milliárd forintra ugrik ez év végére. A kezelt vagyon döntő részét, közel 535 milliárd fointot a hét értékpapíralap adja (az ingatlanalapot külön társaság menedzseli), 160 milliárd forintot tesz ki a nyugdíjpénztárak és további 20 milliárdot az egyedi intézményi befektetők portfóliója.

Az idei év egyébiránt a termékstruktúra megújításának jegyében telik. A hazai piac legnagyobb részvényalapja, az OTP Quality esetében folytatni kívánják a már megkezdett stratégiát, és egyre inkább regionális alappá alakítják át. A magyar részvények mellett már jelenleg is cseh és lengyel papírok vannak a portfólióban, mert Holtzer Péter szerint tisztán magyar részvénypiacban nem érdemes gondolkodni. Az 1-2 éves távlatban gondolkodó befektetők számára javasolt OTP Maxima kötvényalapnak leginkább a piaci pozícionálásán szeretnének javítani, annak érdekében, hogy előtörhessen a 486 milliárd forintos eszközértékével abszolút piacvezető Optima árnyékából. A hosszabb futamidejű kötvényeken mostanában sokkal kedvezőbb hozamokat is lehet elérni, az uniós konvergencia, a kötvénypiac általános felértékelődése miatt.

Szalai Sándor, a társaság értékesítési igazgatója szerint idén már egyre többen kezdik felismerni a Maximában rejlő lehetőségeket, így az alap vagyona a tavaly év végi 3,9 milliárd forintról 12,4 milliádra bővült, ami 1400 új ügyfelet jelentett. Szintén szeretnék felfuttatni a (korábbi nemzetközi részvényalap átalakításával) tavaly indított Alapok Alapját, amely mögött összesen mintegy 630 részvény áll, 60 százalékban az európai, 40 százalékban pedig egyéb fejlett részvénypiacokról. A svájci UBS bankkal együttműködésben létrehozott konstrukció egyelőre nem dicsekedhet kiemelkedő hozamokkal (a nemzetközi tőzsdék ismert gyengélkedése okán), épp ezért ezt az alapot csak a legalább 3-5 évben gondolkodó befektetőknek lehet ajánlani.

A megfogalmazott stratégia a tiszta termékportfólió kialakítására irányul, ugyanis az ügyfelek ezt igénylik – fogalmazott Holtzer Péter. (A vegyes alapok részesedése ma csupán 1 százalék körüli.) Még ebben az évben egy új alapot is indítanak, amely „újszerű” is lesz, vagyis nem a piacon már megismert konstrukciók OTP-s verziója, de a részletek egyelőre nem publikusak. Szintén újdonság lesz, hogy valamikor a 3. negyedévben külföldi alapkezelők alapjait is forgalmazni kezdi az OTP Alapkezelő. Takács András, a bank befektetési szolgáltatások igazgatóságának ügyvezető igazgatója elmondásában ezek az alapok illeszkedni fognak az OTP kínálatához, és legalább két partner-alapkezelő termékeiről lesz szó.

Az anyabank regionális terjeszkedési stratégiájához hasonlóan az OTP Alapkezelő is a határokon túlra kacsintgat, elsősorban Szlovákia irányába, de Bulgária, Szerbia, Románia, sőt a balti államok is a célpiacok között szerepelnek. Az OTP-alapok Szlovákiában történő forgalmazását még ebben az évben megkezdik, de, hogy pontosan mely alapokét és milyen formában, az még nincs teljesen kidolgozva. A szlovák befektetési alappiac egyébként a magyarnál jóval kisebb: körülbelül 40-50 milliárd forintnyi tőkéjű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik