Belföld

Vége a sztrájkmentes életnek Ausztriában

Az osztrák parlament kedden fogadja el a kormány által már szentesített nyugdíjreformot, amely mindenkinek csökkenést hoz. A szakszervezetek tiltakoznak - írja a Népszabadság.

Már hétfő hajnalban ízelítőt kapnak az osztrákok abból, milyen együtt élni a sztrájkokkal: a kormány nyugdíjreformja elleni tiltakozásul a közlekedési és szállítási dolgozók szakszervezetének felhívására teherautók, buszok és személyautók torlaszolják el a Bécsbe bevezető legfontosabb autópályát, a délről a városon át vezető A2-t.

Ezzel az egyébként is dugókkal sújtott hétfő reggeli forgalom teljesen megbénulhat: azon a szakaszon ilyenkor 160 ezer autó igyekszik befelé. Az előrejelzések minden más bekötőúton, sőt Bécsen belül sem zárják ki a dugókat.

A hétfői demonstráció csak az első a sorban: az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) 52 év óta először kapott felhatalmazást valamennyi tagszervezetétől tiltakozó megmozdulások meghirdetésére. Az ÖGB az utolsó pillanatig vár a munkabeszüntetések pontos menetrendjének kidolgozásával: a parlament holnap fogadja el a kormány által már szentesített nyugdíjreformot, amely kivétel nélkül minden réteg számára csökkenést hoz, s mint ilyen, a szociális partner számára elfogadhatatlan.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik