Belföld

Amerikai katonák behatoltak Bagdad központjába

Amerikai katonák szombaton behatoltak Bagdadba: a tizenhét napja tartó iraki háborúban a szövetségesek most először harcolnak közvetlenül az iraki fővárosban.

Az előrenyomuló amerikai alakulatok a katonákat kísérő újságírók beszámolói szerint heves ellenállásba ütköztek. A CNN hírtelevízió szerint az amerikai egységek mindazonáltal megsemmisítettek 40 orosz gyártmányú T-72-es iraki harckocsit. Eközben elesett egy amerikai páncélos parancsnoka, két másik katona pedig megsebesült.

Szombaton reggel kereken 30 páncélossal felderítő alakulat hatolt be az iraki fővárosba – közölte újságírókkal a bagdadi nemzetközi repülőtéren Will Grimsley ezredes, az amerikai 3. gyalogos hadosztály 1. dandárjának a parancsnoka. Elmondása szerint a hadosztály 2. dandárjának Bagdadba benyomuló katonáira az irakiak igen heves tüzet zúdítottak automata fegyverekből és páncélelhárító rakétákkal. A benyomulást Grimsley ugyanakkor a szövetségesek katonai fölényének bizonyítékaként értékelte.

Frank Thorp, az amerikai parancsnokság szóvivője a parancsnokság katari székhelyén elmondta, hogy jelentős létszámú amerikai katona hatolt be Bagdadba, bár konkrét számot nem közölt. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az iraki fővárosba bevonuló amerikai katonákat nem vonják vissza, Bagdadban maradnak.

Az Atlanta Journal Constitution című amerikai napilap tudósítója a 7. amerikai lovassági alakulat egyik csapategységével közép-európai idő szerint hajnali 4 órakor déli irányból jutott be Bagdad központjába, majd a nyugatra fekvő nemzetközi repülőtérre, amelyet már az amerikaiak ellenőriznek.

Az amerikai egységek a dpa hírügynökség szerint el akarják vágni Bagdad egy részét, hogy ezzel meghiúsítsák az iraki vezetés arra irányuló katonai stratégiáját, hogy ostromra és utcai harcokra rendezkedjen be.

A jelek szerint a Köztársasági Gárda védelmi tervei összeomlottak. Iraki csapatok sehol nem láthatók, a főhadiszálláshoz vezető ötkilométeres útszakaszon fedezékek és egyszemélyes tüzelőállások százait, több tucatnyi tüzérségi fegyvert, légvédelmi lövedéket, harckocsikat és páncélozott szállító járműveket találtak az amerikai katonák.

A Bagdadban harcoló alakulatok hátának biztosítása végett amerikai harci gépek és katonák szombaton támadást indítottak az iraki fővárostól délnyugatra fekvő Kerbela városa ellen is. A Reuters katonai forrásokra hivatkozó jelentése szerint a harci gépek mintegy 900 kilogramm súlyú bombákat szórtak a Bagdadtól 110 kilométerre délnyugatra fekvő városban a Köztársasági Gárda létesítményeire, a kormányzó Baasz Párt helyi székházára és egy lőszerraktárra. A város felett három hatalmas füstfelhő gomolyog. Az egyik bomba becsapódása a jelek szerint robbanások egész sorát váltotta ki.

Az ötmilliós Bagdadból a harcoktól való félelmében számos lakos igyekszik menekülni. Szemtanúk és más tudósítók Dora és Jarmuk városrészekben súlyos harcokat jelentettek. E városrészek félúton fekszenek a belváros és a nemzetközi repülőtér között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik