Belföld

Megsemmisítik az adatmásolatokat

Megsemmisítésre visszaküldi a Pénzügyminisztérium az általa felügyelt szerveknek - így az adóhivatalnak - azokat a számítógépes adatbázis-másolatokat, amelyeket a kormányváltás után készítettek a pénzügyminiszter utasítására.

Az erről szóló, az adatvédelmi biztosnak címzett levelet László Csaba pénzügyminiszter személyesen ismertette a költségvetési bizottságban tartott szerdai meghallgatásán a képviselőkkel – írja a Magyar Hírlap. Újabb fordulatot vett a Pénzügyminisztérium által elrendelt számítógépes adatmentési ügy tegnap a költségvetési bizottságban: László Csaba pénzügyminiszter a bizottság előtt fölolvasta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz címzett levelét, ebben arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy az adóhivatalnál, a vámőrségnél, az Államháztartási Hivatalban, a Szerencsejáték Felügyeletnél, és a kincstárnál a kormányváltás után készült számítógépesadatbázis-másolatokat visszaküldik az intézményeknek, azzal a meghagyással, hogy azokat semmisítsék meg. (Az APEH adatbázisáról készült másolat ugyan nem került ki az adóhivatal falai közül, de a megsemmisítésről szóló utasítás erre az intézményre is érvényes.)
A múlt héten Péterfalvi Attila a parlamenti szakbizottságnak címzett levelében az adatvédelmi törvénnyel ellentétesnek minősítette az adóhivatalnál készült adatmásolatokat. László Csaba szerint viszont az adatkezelésre az adózás rendjéről szóló törvény, a vámjogról szóló törvény, illetve az államtitokról szóló jogszabály szerint jogosult volt, ennek ellenére döntöttek az adatok megsemmisítéséről. Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke viszont úgy vélekedett, hogy az adatok megsemmisítésével László Csaba elismerte, hogy törvénysértést követett el.

László Csaba a bizottsági beszámolóban az uniós csatlakozásig a tárcára váró feladatokra helyezte a hangsúlyt: még az idén beterjesztik azt az adómódosítást, amellyel megszüntetik a nulla kulcsos áfát jövő januártól, így az e körbe tartozó termékek a jövőben drágulni fognak. Átmenetileg – 2007 végéig – még alacsonyabb kulccsal adózik a háztartási energia és az éttermi étkeztetés. Jelentősen növekszik a dohánytermékek adója, ugyanis 2008 végére minimálisan hat eurócent – 14,4 forint – adóval terhelnek minden egyes szál cigarettát, illetve teljesíteni kell azt az uniós követelményt, hogy a dohánytermékek adótartalma elérje az 57 százalékot.

Legnagyobb változás a vámőrségnél lesz, mivel a magyar határ egyben EU-vámhatár lesz. A vámbevételek 75 százaléka a brüsszeli közös kasszát gyarapítja, 25 százalékot viszont megtarthat a magyar büdzsé a vámbehajtás költségeit fedezendő. A Pénzügyminisztérium számításai szerint, 2004-ben nettó 74 milliárd forintra, 2005-ben 137 milliárd forintra, 2006-ban pedig 174 milliárd forintra rúgnak majd a uniós támogatások – ismertette László Csaba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik