Belföld

A makákók és a szex – fütyülnek Darwinra

A makákók nem darwinisták: szaporodás helyett örömszerzés céljából párzanak, ráadásul a nőstények gyakran inkább saját nemükből választanak párt az udvarló hím helyett.

A homoszexuális makákók felfedezése alapjaiban rengeti meg Darwinnak a szexuális szelekcióról szóló téziseit. Az eredeti elmélet szerint a szexuális
A makákók és a szex – fütyülnek Darwinra 1

kiválasztás során az egyedek közötti versengés a potenciális szexuális partnerért zajlik. Az elmélet jól magyarázza az állatvilág egyes egyedeinek különleges vonásait, így a hím pávák káprázatos tollazatát, az antilopok díszes agancsát, ám számos esetben csődöt mond – véli Paul Vasey, az albertai University of Lethbridge pszichológusa, a japán makákókkal foglalkozó kutatás vezetője.

Minden a gének miatt van? 

Ugyanúgy, mint egyéb környezeti vagy biológiai tényezők, melyek szükségesek a túléléshez, és ezzel a gének hatékony továbbadásához, szexuális szaporodásnál a partner is szükséges az utódok létrehozásához. A szexuális kiválasztódás így lényegében az a szelekció, ami azokra a jellegekre irányul, melyek a párért folyó versengésben valamilyen módon esélyesebbé teszik a versenyzőket. 

A makákók változatos szexuális élete

Vasey kutatása során azt találta, hogy a japán makákók fittyet hánynak Darwin elméletére: a Kyoto közeli hegységekben élő 120 tagú közösségük szexuális életét rendkívüli változatosság jellemzi, és gyakoriak a nőstény-nőstény kapcsolatok. Sőt, a nőstények gyakran vissza is utasítják a nyomuló hímeket, és inkább saját nembeli párt választanak.

A hímek hiába próbálták a már meglévő nősténypárokat szétválasztani: a nőstények az esetek 92,5 százalékában ragaszkodtak a saját nemükhöz tartozó partnerhez. A homoszexuális vonzalom azonban csupán egyik eleme a makákók gazdag szexuális életének. A kanadai kutatók találtak olyan nőstényeket, amelyek egymással versengtek egy konkrét hímért, akadtak olyan hímek, amelyek roppant válogatósak voltak, és olyanok, amelyek szexuálisan elnyomták a nőstényt.

A közösségben élnek olyan nőstények, amelyek szexuálisan zaklatják azokat a hímeket, amelyek nem akarnak velük párosodni, vannak egymással párzó nőstények, azután olyanok, amelyek a hímekkel versengenek más nőstények kegyeiért, és olyanok, amelyek hímekre támadnak.

Szaporodás helyett élvezkednek

Vasey szerint a nőstények egyértelműen szexuális örömszerzés céljából másznak rá más nőstények hátára: ilyenkor csiklójukat intenzíven a másik hátához dörgölik. Azt is megfigyelték, hogy egyes nőstények a farkuk segítségével is megpróbálnak maguknak örömöt szerezni.

„A hagyományos evolúció elméletek szerint a szexuális aktusok célja a reprodukció, ám hogyan kell értelmezni a nem-szaporodásra irányuló szexet? – tette fel a kérdést a kutatásvezető a UPI hírügynökségnek. – Ez egyelőre fehér folt az evolúciós elmélet megértésében.” Vasey úgy véli, hogy Darwin téziseiben sok az igazság, de az elméletet a kutatók évszázadokon keresztül alapos bizonyítékok nélkül fogadták el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik