Belföld

Románia eurokötvényt bocsát ki

Románia az első félévben új eurokötvényt bocsát ki, részben a költségvetési hiány finanszírozására. A kibocsátás részleteit és idejét még fontolja a kormány - mondta Enache Jiru román pénzügyminiszter-helyettes kedden a Dow Jones hírügynökségnek.

A költségvetési hiány az idén, az előirányzat szerint, 1,3 milliárd dollárral lesz egyenértékű. Elemzők szerint az új kibocsátás minden bizonnyal legalább 500 millió eurós lesz, tízéves lejáratra.

Románia utoljára tavaly májusban bocsátott ki eurokötvényt, 700 millió eurót 8,5 százalékra, tíz évre. Ez volt az eddigi legnagyobb román kötvénykibocsátás devizában.

A dollár gyengesége és az Irak ellen esetleg meginduló háború okozta bizonytalanság miatt a román kormány elállt attól a szándéktól, hogy az idén az Egyesült Államokban is kötvényt bocsátana ki – mindta a miniszterhelyettes kedden.

A január végén kiadott, egymilliárd eurós, tízéves futamú magyar eurokötvény kamata 4,50, a néhány nappal korábban kiadott, 1,25 milliárd eurós, ugyancsak tízéves lengyel kibocsátás kamata szintén 4,50 százalék, és az előző, 2001-ben kibocsátott, 2011-ben lejáró magyar eurokötvényt 5,626 százalékos kamatra adták ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik