Belföld

Aprítja a kamatot a jegybank – zuhan a forint

A Magyar Nemzeti Bank újabb 100 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat pénteki hatállyal. A kamatvágás hatásra zuhanni kezdett a forint.

A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt két napban az árfolyamsáv elleni megalapozatlan spekulációval szembesült. Az újabb 100 bázispontos kamatváágásról annak kinyilvánításaként döntött a Monetáris Tanács, hogy támogatja az árfolyamsáv fenntartását.


A kamatcsökkentéssel egy időben ugyancsak pénteki hatállyal az irányadó kéthetes jegybanki betét körüli egynapos kamatfolyosót plusz-mínusz 3 százalékpontra növelte az MNB.


A jegybank felfüggesztette a kéthetes betéti lehetőség szakaszos rendelkezésre állás keretében történő biztosítását. A jegybank kéthetes betétet 2003. január 21-étől kizárólag a jegybank forint- és devizapiaci műveleteinek üzleti feltételeiben szereplő fix kamatú betéti tender keretében fogad el, mennyiségi korlátozással.


Zuhan a forint


A 16 óra után bejelentett 100 bázispontos jegybanki alapkamat csökkentés hatására azonnal zuhanni kezdett a forint. 17 órakor 12,17 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, ami 348 bázispontos gyengülés a reggel kilenc óra előtti 15,65 százalékos helyzethez képest. A kereskedők szerint jelentős a forgalom a piacon a hivatalos kerekedési idő után is, főleg külföldi bankok adták el forintot. 17 órakor az eurót 242,40/60 forinton, a dollárt 228,50/226,00 forinton jegyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik