Belföld

Tiltakozó őrző-védők

Január 19-én demonstrációt tart a Parlament előtt az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete. Csánics Sándor elnök a Népszabadságnak elmondta: annak a két és fél ezer ember érdekében tüntetnek, akiknek veszélybe került a munkahelye a Defend Security Kft. szerinte indokolatlan, politikai okokból elhatározott felszámolása miatt - írja a Népszabadság.

A demonstrációra félezer embert várnak, akik azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat ne engedje, hogy a főtulajdonos Magyar Fejlesztési Bank Rt. végelszámolással megszüntesse a pénzszállító és vagyonőri szakma utolsó, tisztán magyar kézben lévő nagyvállalkozását. Csánics nevetségesnek tartja, hogy a Defend végelszámolását a cég veszteségességével magyarázzák. Szerinte a cég tavaly még nyereséges volt, és ennek ellenkezőjét eddig senki nem bizonyította hitelesen. A választások idején Fidesz-közeli céggé nyilvánították a Defendet, Csánics szerint ezzel meg is pecsételték a sorsát.

László Boglár, a Magyar Fejlesztési Bank kommunikációs igazgatója szerint érthetetlen, miért kell egy profitorientált banknak védekeznie, ha egy veszteséges befektetésétől igyekszik megszabadulni. Lapunknak nyilatkozva utalt arra, hogy a Defend felügyelőbizottsága nemrég megtámadta az őrzésvédelmi cég 2001-es mérlegét, ebben ugyanis álláspontja szerint csak az adatok „kozmetikázása” révén sikerült nyereséget kimutatni. László Boglár úgy véli: Csánics nem akarja tudomásul venni, hogy a Defend Kft. csaknem az összes ügyfelét elveszítette, miközben január elsejétől 2,4 milliárdnyi hitelállományának nagy része után meg kellene kezdenie a tőketörlesztést. (A cég ténylegesen értékesíthető vagyona viszont alig 1,3 milliárd forintra rúg.) A Defendnek csak az első fél évben 870 millió forint tőkeinjekcióra lenne szüksége ahhoz, hogy ne halmozzon fel további veszteségeket.

Az MFB kommunikációs igazgatója a munkavállalók sorsáról szólva hangsúlyozta: az MFB a Defend Kft. eladásáról folytatott tárgyalásokon feltételül szabta, hogy a leendő vevő a cég alkalmazottainak is munkát adjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik