Belföld

Magyarország a globalizáció élvonalában

Továbbra is a globalizáció élvonalában halad Magyarország – derül ki az A. T. Kearney tanácsadó cég és a Foreign Policy Magazine külpolitikai szaklap friss tanulmányából, amelyet a Magyar Hírlap közölt.

Az éves rendszerességgel közzétett globalizációs rangsoron hazánk a 23. helyet foglalja el – megelőzve például Olaszországot, Görögországot és Japánt. Az első helyen – a megelőző évhez hasonlóan – újra a “kelta tigris” végzett: Írország többek között rendkívüli gazdasági és külkereskedelmi nyitottságával, valamint a közvetlen külföldi tőkebefektetések magas szintjével érdemelte ki a dobogó legfelső fokát.

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is a világ “legglobalizáltabb” országai közé tartozott Magyarország – derül ki az A. T. Kearney tanácsadó cég és a Foreign Policy Magazine külpolitikai szaklap éves jelentéséből. A világ 62 országának gazdasági, politikai és társadalmi nyitottságát úgynevezett globalizációs indexekben megjelenítő felmérés szerint tavaly hazánk a 23. helyre futott be a képzeletbeli globalizációs ranglistán – 2001-ben szintén a 23., 2000-ben pedig a 17. helyet foglaltuk el. A viszonylag előkelő helyezés Magyarország magas külkereskedelmi nyitottságának (magas export/GDP arányának), a nemzetközi turizmusból való részesedésének, a nemzetközi szervezetek működésében való aktív részvételének, valamint a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) jelentős gazdasági szerepének köszönhető.
Több területen ugyanakkor kifejezetten jelentős hazánk lemaradása a világ élvonalától. A külföldi személyes kapcsolatok viszonylagos hiánya, a politikai szféra állapota, a jelentős technológiai lemaradás, az internet igen alacsony elterjedtségi foka csupa olyan tényező, amely alapjaiban gátolja a magyar társadalom/gazdaság mélyebb integrálódását a világba.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik