Belföld

Törvénytelen a Volán-sztrájk?

A munkaügyi bíróság elsőfokú ítélete szerint jogellenes volt a hétfő reggeli Volán-sztrájk, mégis országszerte leállt a forgalom hajnalban.

A fővárosban délre, az ország többi településén tíz órára áll helyre a rend a ma hajnalban fél öt és fél hét között megtartott általános Volán-sztrájkot követően. Ez idő alatt egy busz sem járt a dolgozók munkabeszüntetése miatt. A szakszervezet vezetői pozitívan értékelték a sztrájkot, szerintük bebizonyosodott, a munkavállalók egységesen tudnak fellépni a közös célért.

Vita a törvényesség körül

Több városban azonban – így például Gyöngyösön, Debrecenben és Kecskeméten – a munkáltatók nyomást akartak gyakorolni a buszsofőrökre, mivel a munkaügyi bíróság első fokon törvénytelennek minősítette a munkabeszüntetést. Az alágazati kollektív szerződés szerint ugyanis a bértárgyalásokat január 31-éig kell lezárni.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke, Inokai Géza azonban azzal érvelt, a tárgyalásokat nem az idei bérfejlesztéssel kapcsolatosan folytatták a társaságok tulajdonosi jogát gyakorló ÁPV Rt.-vel, hanem a több évre szóló bérfelzárkóztatásról, így a munkaügyi bíróság kifogása nem tekinthető irányadónak, a sztrájk jogszerű. Mindenesetre több városban fenyegetéssel, a bírsági ítéletre hivatkozva próbálták munkára kényszeríteni a buszsofőröket a munkáltatók, de végül minden Volán-dolgozó betartotta a kétórás sztrájkot, sztrájktörésre nem került sor. Így közel 2000 település menekült csak meg a reggeli káosztól, mert ezekben szerződéses járatok szállítják az utasokat.

 Kivételes helyzetben: a Volán-dolgozók már kaptak pénzt

A Volán-társaságok dolgozóinak 2002 őszén a bérfeszültségek miatt béren kívüli juttatásokat ítéltek meg az ÁPV. Rt.-nél, amelyet kizárólag ezeknek a társaságoknak biztosítottak. Személyi cserék még nem történtek a Volán-társaságok élén, az előző kormány alatt kinevezett vezetők irányítják a vállalatokat, bár az ÁPV Rt. új vezetése személyi változásokat tervez.

Megegyezés nélkül

A sztrájkra azért került sor, mert a szombati rendkívüli ülésen sem fogadta el a KKSZ elnöksége az ÁPV. Rt. három évre vonatkozó bérjavaslatát, bár Mészáros Tamás, a privatizációs intézet igazgatóságának elnöke már kedvezőbb ajánlattal érkezett. Ígéreteik szerint 2004 végéig felzárkóztatták volna fel a Volán-dolgozók béreit a versenyszféra átlagához, ám 2003-ban csupán bruttó öt százalékos emelést tettek volna lehetővé. A KKSZ összesen 26,5 százalékos béremelést – ami közel kilencmilliárd forintból lenne finanszírozható – akar kiharcolni tagjainak, és nem fogadta el az ÁPV. Rt. utolsó ajánlatát sem. A szombati ülést követően Mészáros Tamás közölte, a sztrájk megtartása esetén nem tartják fent továbbra is kedvező ajánlatukat, hanem az országos bérajánlást tekintik majd irányadónak.

Folytatódnak a bértárgyalások

Valószínűleg kedden folytatódnak a bértárgyalások, ahol a szakszervezet képviselőinek reményei szerint már meg tudnak egyezni a felek a bérfelzárkóztatásokról. Ugyanakkor Inokai Géza elmondta, ha nem érik el céljukat, további akciókat fognak szervezni.

A szakszervezet továbbra is eredeti céljait szeretné megvalósítani, tagjai számára a versenyszféra fizetési átlagának megfelelő béreket szeretnének kiharcolni, a felzárkóztatást azonban ők is több lépcsőben képzelik el. A Volán-társaságoknál jelenleg bruttó 110 ezer forint a havi kereset havi 200 óra munkaidő mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik