Belföld

Két hónapon belül indulhat a távmunkaprogram

Több mint 3400 távmunkahely létrehozásához kért támogatást 603 munkaadó a december közepén zárult országos pályázat alapján. Ezer munkahelyhez január végén, február elején pedig már a számítógépet is megkaphatják a pályázók - közölte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta: forrást keresnek arra, hogy az ezer munkahely létrehozására indított pályázat keretén túl a további sikeres pályázók is hozzájuthassanak a segítséghez.

Az ezer távmunkahelyhez egymilliárd forintot irányzott elő a két tárca. Ez távmunkahelyenként 500 ezer forintot jelent számítógép, program vásárlásához, internethasználathoz és 500 ezer forintot a bér, illetve a képzés finanszírozásához.

Kovács Kálmán szólt arról, hogy a pályázók igen sok, több mint százféle szakmában kívánnak távmunkahelyet létesíteni. A 603 pályázóból 499 ötnél kevesebb távmunkahelyhez kért segítséget. Ugyanakkor megjelentek a pályázók között olyanok is, akik 400, 302, illetve 153 távmunkahely létrehozását vállalták.

A bíráló bizottság még decemberben véleményezi a pályamunkákat és ezer távmunkahely támogatására tesz javaslatot. Ezt követően az informatikai és hírközlési miniszter hagyja jóvá a számítógép, a számítógépes programok, illetve internethasználatra vonatkozó támogatásokat. A központi közbeszerzési eljárás után január végén, február elején már a számítógépek is átvehetők és indíthatók ezek a munkahelyek. Addig az illetékes megyei, illetve fővárosi munkaügyi központoktól megkapható a bér-, illetve képzési támogatás is – ismertette Kovács Kálmán.

A pályázatok elbírálásánál előnyben részesítik a hátrányos helyzetű rétegeket, a kedvezőtlen adottságú települések lakóit – mutatott rá Kiss Péter. A beadott pályázatok körülbelül 60 százalékban kérnek támogatást az ilyen preferált csoportok részére indítandó munkahelyekhez.

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta, az Amerikai Egyesült Államokban 31 millió, az Európai Unióban 10 millió munkavállaló dolgozik a távmunka keretei között. Magyarországon is el kellene érni a közeljövőben, hogy a foglalkoztatottak 15 százaléka távmunkahelyen dolgozzon.

Kiss Péter elmondta: ez 600 ezer távmunkahelyet jelentene. Amennyiben ebből csak egyharmad rész az új munkahely – a többi a jelenlegi munkahelyen végzett tevékenység kiszervezése – ez is 200 ezerrel bővítené a foglalkoztatottak számát. Ráadásul olyan foglalkoztatotti körben, illetve településeken, ahol egyébként igen nehéz megoldani a foglalkoztatást.

Kiss Péter szólt arról is, hogy jövőre folytatják az idén meghirdetett pályázatot új távmunkahelyek létrehozását támogatva. Ugyanakkor a tervek között szerepel, hogy további két új pályázatot is indítanak. Egyrészt támogatnák az olyan munkáltatókat, akik az állás megszüntetése helyett távmunkahelyet létesítenek. Támogatást kaphatnának azok is, akik önálló vállalkozásként saját részükre létesítenének távmunkahelyet.

A miniszter elmondta, hogy az Európai Unióban a távmunkahelyeken 60 százalékban önfoglalkoztatók dolgoznak, 40 százalékban pedig alkalmazottak. Ezt a tendenciát figyelembe kell venni Magyarországon is, lehetőséget adva arra, hogy távmunkahelyek létesüljenek az önfoglalkoztatás keretei közt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik