Belföld

Csehország nem siet az euró bevezetésével

A cseh pénzügyminiszter hitet tett a tátongó hiány csökkentését célzó költségvetési reformok folytatása mellett, de nem tartja valószínűnek, hogy országa az EU-csatlakozás után 5-6 évnél rövidebb idő alatt tagja lehet a valutauniónak is.

Bohuslav Sobotka a Reutersnek adott pénteki nyilatkozatában azt mondta, hogy legkorábban 2009-ben tartja lehetségesnek az euró csehországi meghonosítását. Ez az eddigi legegyértelműbb időpont-meghatározás a cseh kormány részéről az ország várható eurócsatlakozásával kapcsolatban. Sobotka közölte, hogy a jövőre 6,3 százalékosra várt államháztartási hiányt 2006-ig tervezi 3,7 százalékosra csökkenteni. A valutauniós stabilitási előírások a GDP-érték 3,0 százalékában határozzák meg a hiány megengedett felső határát. A pénzügyminiszter szerint a költségvetés konszolidációjának ütemét a társadalom tűrőképessége, és nem a valutauniós csatlakozás valamilyen referencia-időpontja fogja meghatározni. Hozzátette: nem látja okát annak, hogy Csehország rohanvást csatlakozzék az euróövezethez. Sobotka szerint a csatlakozás reális és gazdaságilag megalapozott időpontja 2009-2010 lehet, mert addigra mélyülhet el a cseh gazdaság EU-konvergenciája.
Vladimir Spidla kormányfő korábban 2009-2011 között határozta meg a belépés lehetséges dátumát, vagyis a cseh kormány jóval lanyhább érdeklődést tanúsít a kérdés iránt, mint Lengyelország és Magyarország, amelyek 2006-2007-ben tevezik csatlakozásukat a valutaunióhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik