Belföld

Új kvótákat határozott meg az OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége (OPEC) az utóbbi napokban felvázolt szaúdi javaslat értelmében tegnap hivatalosan is megegyezett Bécsben, hogy új kvótákat állítanak fel a tagországok számára, ám csökkentik össztermelésüket, hogy a 22-28 dolláros olajárat fenntarthassák.

A szervezet tíz tagja (Irakra a Biztonsági Tanács határozata vonatkozik) a tavaly meghatározott napi 21,7 millió hordónál hozzávetőlegesen hárommillióval termelt többet. Az új kvótát tegnap 23 millió hordóban állapították meg, s országokra is lebontották a részmennyiségeket. A megállapodás január elsején lép életbe.

Az OPEC túltermelése ellenére az olaj ára azért maradt viszonylag magas, mert bizonytalanság övezi, hogy az Egyesült Államok indít-e háborút Irak ellen. További tényező, hogy Venezuelában 11 napja tart az olajipari sztrájk, s egyelőre nem sejteni, miként oldódhat meg a válság. Tény viszont, hogy az északi féltekén a tél múltával jelentősen csökkenhet a kereslet az olaj iránt, ami az árakra is hatással lehet. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint, ha az OPEC fenntartaná a túltermelést, akkor jövőre napi 1,8 millió hordó túlkínálat jelentkezne a 77 millió hordós világpiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik