Belföld

Iraktól szerezte az al-Kaida az ideggázt

Iraktól szerezte meg a VX ideggáz alapanyagát az al-Keida terrorszervezet – jelentette tegnap Magyar Hírlap a The Washington Postra hivatkozva. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter ismét megerősítette: kétség sem férhet ahhoz, hogy Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei. Irak cáfolja a vádakat.

A Bush-kormányzat olyan hiteles jelentést kapott, amely szerint az al-Keidához tartozó iszlám szélsőségesek Irakban szereztek vegyi fegyvert a múlt hónapban vagy október végén, állítja két tisztségviselő, aki első kézből ismeri a jelentést és annak forrását is – írta a The Washington Post. A lap hangsúlyozza: ha a jelentés igaznak bizonyul, akkor annak két fontos következménye lehet. Első ízben lehet bizonyítani, hogy az al-Keida (a ciánon kívül) nem hagyományos fegyverhez jutott. És ez eddig a legkézzelfoghatóbb közvetlen bizonyíték arra, amit Bush és tanácsadói hónapok óta mondanak: az al-Keida terroristái tényleges segítséget kapnak Iraktól. Igaz, azt még nem tudni, hogy az ügyről tudott-e Szaddám Huszein, esetleg éppen az ő felhatalmazása alapján történt-e minden.
A lap forrásai szerint az információ “kényes és hiteles forrásból” származik, de a Fehér Ház engedélye nélkül nyilatkozó tisztségviselők ennél többet nem voltak hajlandók mondani. A The Washington Post úgy értesült, hogy a VX ideggáz hatóanyagát Törökországon át csempészték ki Irakból.
A lap egy tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy az ideggáznak az al-Keidához való eljuttatásában, szerepet játszott a libanoni székhelyű szélsőséges szunnita csoport, az Aszbat al-Anszar, amely a közelmúltban létesített egy “leányvállalatot” Észak-Irakban. Az Aszbat al-Anszar szoros kapcsolatban áll az al-Keidával, és pénzt is kap tőle.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter tegnap Katar fővárosából, Dohából nyilatkozott a CNN-nek, s megerősítette, hogy Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei. “Minthogy Bagdadnak vannak ilyen fegyverei, nincs más választása, mint hogy feladja őket, mert a játéknak is vége” – mondta. Arról, hogy milyen közel van a háborúhoz az Egyesült Államok, a védelmi miniszter megjegyezte: “Ez valóban nem tudható, az iraki kormánytól függ”. Ô egyébként még nem olvasta a 12 ezer oldalas iraki jelentés.
Az ENSZ fegyverzetellenőrei tegnap hat helyen vizsgálódtak Irakban, köztük egy olyan üzemben is, ahol korábban a hírek szerint a közepes hatótávolságú Scud rakéták nagy hatótávolságúra való átalakításán dolgoztak. Az ellenőrök jártak egy rakétakísérleti telepen, egy volt urándúsító intézményben is, de az őket falkákban kísérő újságírók nem tudtak meg semmit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik