Belföld

35 milliós bírság a UPC Magyarországnak

A versenyhivatal súlyos jogsértésnek minősítette azt az esetet, mely során az UPC Magyarország elzárkózott az üzleti kapcsolat folytatásától a TVNet Számítástechnikai Internet szolgáltatóval. A cég fellebbez a versenytanács döntése ellen.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa 35 millió forint bírságot szabott ki az UPC Magyarország Kft.-re. A versenytanács megállapította, hogy az UPC Magyarország visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor elzárkózott az üzleti kapcsolat folytatásától, – illetve fenntartásától – a TVNet Számítástechnikai Internet szolgáltatóval.

A GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást, hogy kiderítse, visszaélt-e gazdasági erőfölényével az UPC Magyarország Kft. azzal, hogy nem hosszabbította meg a Budapest XIII. kerületében érvényes, szélessávú internet szolgáltatás nyújtásához szükséges hálózati hozzáférési szerződést, illetve elzárkózott új szerződés megkötésétől a TVNet Kft. Internet szolgáltatóval.

A versenytársak ellen irányuló, korlátozó típusú erőfölénnyel való visszaélést a versenytanács a piaci verseny veszélyeztetése miatt súlyos jogsértésnek ítélte, amely megítélés a bírság összegének meghatározásában is tükröződik – áll a GVH közleményében.

Fellebbeznek

A UPC várhatóan a bírósághoz fellebbez a versenytanács döntése ellen – mondta az MTI-nek Szűcs László a cég szóvivője. A UPC szóvivője furcsának nevezte, hogy a versenytanács nem talált bizonyítékot arra, hogy lett volna szerződéses ajánlata a TVNet-nek, mégis megállapított azt, hogy a UPC elzárkózott attól.

Az ügy hátteréről szólva hangsúlyozta: az ágazati törvény nem teszi kötelezővé, hogy egy kábeltévés szolgáltató megossza hálózatát más szolgáltatóval és ezt a GVH határozata sem követeli meg. Furcsa, hogy több hálózatunkon a TVNet a kizárólagos szolgáltató olyan területeken, ahol az átvett hálózatra érvényes szerződéssel rendelkezik, de a versenytanács ezt a helyzetet nem kifogásolta – mondta Szűcs László.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik