Belföld

Schröder nem támogatja az EU pénzügyi ajánlatát

Gerhard Schröder német kancellár nem fogadja el azt a dán javaslatot, miszerint az eredetileg tervezettnél 1,3 milliárddal több eurót osszanak ki a tíz EU-tagjelölt ország között. Amennyiben az álláspontok nem változnak, előfordulhat, hogy a tagországok nem tudnak megállapodni a koppenhágai csúcsértekezleten.

A jelenleg elnöklő dán miniszterelnök, Anders Fogh Rasmussen hétfőn indult európai körútjára, hogy a jelenlegi EU-tagokkal elfogadtassa az új belépőknek szánt költségvetési keretösszeget. Kedden találkozott a német kancellárral, Gerhard Schröderrel, aki tiltakozott a terv ellen.

Az EU októberben 39 milliárd euróról döntött, és a dán miniszterelnök ezt az összeget emelte fel 40,3 milliárd euróra.

Németország jelenleg az EU legnagyobb befizetője. Schröder azért nem hajlandó többet fizetni, mert országa növekvő gazdasági problémákkal küzd. “A pénzügyi csomag nem felel meg az elvárásainknak” – nyilatkozta Schröder a dán miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után. Hozzátette: ha nem változik a dán álláspont, Koppenhágában is nemmel szavaz.

A BBC szerint ugyanakkor a tagjelöltek többsége szerint még ez az összeg is – amely 25 százaléka az uniós támogatási szintnek – túl kevés. Lengyelország, Szlovénia és Litvánia több pénzt kér, Ciprus és Magyarország ugyanakkor elfogadja az ajánlatot.
[More on BBC News]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik