Belföld

Elmaradt ózdi sztrájk

Szinte az utolsó pillanatban fújták le a tegnap déltől tervezett kétórás figyelmeztető sztrájkot az ózdi Finomhengermű Munkás Kft. dolgozói. Az ötszáz embert foglalkoztató cégnél – amely ez év elején került egy Angliában bejegyzett ukrán cég többségi tulajdonába – hosszas tárgyalássorozat után, a Munkaügyi Közvetítő- és Döntőbírói Szolgálat közreműködésével megállapodás született a cégvezetés és a dolgozók között.

A sztrájkkészültséghez az vezetett, hogy a dolgozók szerint nem sok valósult meg azokból az ígéretekből (béremelés, munkakörülmények javítása), amelyeket a kft. vezetői januárban tettek. Azzal pedig, hogy a nyár végén négyről három műszakos munkarendre tértek át, a keresetek jelentősen, átlagban tízezer forinttal csökkentek. A húszszázalékos keresetkiesés ígért alapbéresítésére nem került sor, ráadásul a munkáltató 2003-tól felmondta a kollektív szerződést.

A vasasszakszervezet üzemi titkára, Vitkó István és Vasylenko Volodymyr ügyvezető igazgató által tegnap aláírt megegyezés értelmében a munkáltató visszamenőleg, november elsejével az érintettek alapbérét tíz százalékkal emeli, 6,6 millió forintot pedig vásárlási utalvány formájában ad az alkalmazottaknak. A cég vállalta azt is, hogy a műszakpótlék megszűnéséből származó további bérmegtakarítást – differenciáltan, a termelés ösztönzésére – szintén vásárlási utalványban kiosztja a dolgozóknak. A felek december 20-ig igyekeznek megállapodni az új kollektív szerződésről és a prémiumrendszerről – közölte a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik