Belföld

Új vagyonkezelők az Országos Betétbiztosítási Alapnál

Az Országos Betétbiztosítási Alap
Igazgatótanácsa döntött a szeptemberben kiírt portfolió- és letétkezelési pályázat nyerteseiről. Eszerint a következő egy évben az OBA 35 milliárd forintot meghaladó vagyonát megosztva az OTP Alapkezelő Rt., a CA IB Értékpapír Befektetési Alapkezelő Rt. és a CIB Bank Rt. kezeli, míg a letétkezelési feladatokat az ING Bank Rt. végzi.

Az OBA nyilvános, egyfordulós letétkezelői, valamint kétfordulós portfoliókezelői pályázatának nyertesei 2003. január 1-től egy évre szóló megbízás alapján látják el az Alap letét-, illetve vagyonkezelői teendőit. A szerződések további két évvel meghosszabbíthatók. Az OBA mintegy 35 milliárd forint vagyonát a kiválasztott portfoliókezelők – a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. tv. 118. § (3) bekezdésével összhangban – kizárólag állampapírokba fektethetik be.

“Örülünk annak, hogy a piaci szereplők továbbra is jelentős kihívást látnak az OBA számára történő vagyonkezelésben. A korábbiakat felülmúló számban beérkezett pályázatok mellett ezt mutatta az ajánlati kondíciókban megnyilvánult rendkívül éles verseny is. Megítélésem szerint ebben nemcsak a hazai piacon kimagaslónak számító kezelésbe adott vagyon nagysága, hanem a partnereink körében folyamatossá tett megmérettetés is tükröződik.” – mondta Dr. Fekete-Győr András az OBA ügyvezető igazgató-helyettese.

A 2002 szeptemberében meghirdetett pályázatra 14 portfoliókezelő és 8 letétkezelő jelentkezett, ez utóbbiból időközben egy pályázó visszalépett. A portfoliókezelésre kiírt pályázat második fordulójába bejutott 6 pályázó közül – személyes meghallgatást követően – választották ki a három nyertes portfoliókezelőt, valamint döntöttek a letétkezelő személyéről.

A vagyont induláskor a következő arányban osztják meg, az egyes portfoliókezelők között: OTP: 40 százalék, CA IB: 40 százalék, CIB: 20 százalék. Az arányokat menet közben – az egyes portfoliókezelők elért teljesítményétől függően – az Alap bármikor megváltoztathatja.

A jelenlegi állapot szerint az OBA vagyonát a CA IB Értékpapír Rt, a Raiffeisen Bank Rt. és a Takarékbank Rt. kezeli, 40-40-20 százalékos megosztás szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik