Belföld

Az ORTT döntését vitatja az MSZP-s médiapolitikus

Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa vizsgálatot kezdeményez és az Országos Rádió és Televízió Testülethez fordult (ORTT), mivel úgy véli, hogy a médiatörvény gyakorlati alkalmazásakor a testület által bevezetett piktogram kivívta a szakma és a lakosság rosszallását - írja a Népszabadság. A szocialista politikus az MTI-nek elmondta: arra kéri a médiahatóságot, finomítsa szabályozását és változtasson a piktogramok megjelenésnek formáján úgy, hogy azok ne rontsák a műsorok élvezhetőségét. Hozzátette: az európai uniós direktíva lehetővé teszi, hogy változtassanak a képernyő sarkában megjelenő, az adott műsor korhatárát mutató jelzésen. – Úgy látom, hogy az ORTT számára nem presztízsveszteség, ha beismeri, hogy hibázott és képes változtatni – mondta Újhelyi István, aki szerint a gyermekek televíziózási szokásait praktikusabb módon is lehet befolyásolni.

Az Index Törzsasztalának egyik fórumozója panasszal élt az ORTT-nél, mert – mint beadványában fogalmaz – a tv2 délután 1 órakor, korhatárjelzés nélkül sugározta az Egri csillagok című történelmi filmet. A bejelentő a médiahatóság állásfoglalására utalva kijelenti: a film nemhogy 18 éven felülieknek való, hanem egyenesen az V. kategóriába, tehát a „televíziós közzétételre nem alkalmas" műsorok közé tartozik, az erőszakos jelenetek miatt. A médiahatóság panaszbizottsága december 3-án tárgyalja az ügyet.

Az ORTT októberi állásfoglalása szerint a televíziós és rádiós műsorokat öt kategóriába kell sorolni, és ezt a képernyő bal alsó sarkában elhelyezett sárga piktogrammal, illetve a műsor előtti figyelmeztetéssel kell jelezni. A médiahatóság az V-ös, azaz a televíziós sugárzásra alkalmatlan műsorszámok közé sorolja azokat, amelyek „alkalmasak a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmaznak".

A neten fellelhető az a tiltakozó, aláírásgyűjtő ív is, amelyet eddig több mint 3300-an láttak el virtuális kézjegyükkel. A petíció aláírói szerint a sárga karikás módszer „rendkívüli mértékben csökkenti a műsorok élvezhetőségét, megcsonkítja az eredeti alkotást". Követelik az ORTT döntésének visszavonását, és a korhatáros műsorok más módszerrel – idősávok alkalmazásával, műsorok előtt vagy a reklámszünetkeben történő figyelmeztetéssel – történő megkülönböztetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik